ΚΟΣΜΟΣ

Κόβει τα «φτερά» της Μέι η Μέρκελ: Καμία συζήτηση για τους όρους του Brexit

Κόβει τα «φτερά» της Μέι η Μέρκελ: Καμία συζήτηση για τους όρους του Brexit

Καμία πρόωρη διαπραγμάτευση δεν θα υπάρξει με τη Βρετανία για τους όρους του Brexit ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ στην Τερέζα Μέι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Συνάντηση είχαν το βράδυ της Τετάρτης (20/07) στο Βερολίνο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με κύρια θέματα: η Τουρκία, ο αγώνας κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», το προσφυγικό-μεταναστευτικό και βεβαίως η κατάσταση στην Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε προκαταρκτική διαπραγμάτευση.

«Πρόκειται για μια πρώτη προσωπική συνάντηση της Καγκελαρίου με τη νέα Πρωθυπουργό. Όταν δηλώνουμε, όπως είναι και η θέση της Γερμανίας και της ΕΕ, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις πριν η Βρετανία υποβάλει επισήμως το αίτημα εξόδου βάσει του άρθρου 50, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητούμε μεταξύ μας. Αλλά δεν υπάρχουν "προ-διαπραγματεύσεις" και για αυτό μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι», διευκρίνισε νωρίτερα ο κ. Ζάιμπερτ.

«Η Καγκελάριος, όπως κάνει πάντα, θα συζητήσει ανοιχτά και ελεύθερα για τα θέματα που μας ενώνουν και για τις κοινές προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας, αλλά όχι για οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ή για λεπτομέρειες μιας μελλοντικής συμφωνίας», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η επίσκεψη της Μέι στη Γερμανία είναι η πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός.

«Θα συμμορφωθούμε με τις Συνθήκες και οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ' άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη - μέλη της ΕΕ», τόνισε η κυρία Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην Καγκελαρία.

Όλοι έχουμε συμφέρον «τα πράγματα να προετοιμαστούν προσεκτικά, να είναι σαφείς οι θέσεις και το θεωρώ απολύτως κατανοητό ότι για αυτό είναι απαραίτητο κάποιο χρονικό διάστημα», συνέχισε η Καγκελάριος και επανέλαβε ότι σε αυτό το διάστημα η Μ. Βρετανία, όπως και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, παραμένει μέλος της ΕΕ και «θα συζητούμε με την Μ. Βρετανία για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγουμε και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο κάποια μέρα».

Από την πλευρά της, η κυρία Μέι τόνισε ότι οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου της ελευθερίας της κίνησης εργατικού δυναμικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την ελπίδα ενδεχομένως ότι θα ελαφρύνει το κλίμα κατά τη διάρκεια των δύσκολων κι απαιτητικών συνομιλιών με την Καγκελάριο της Γερμανίας, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσφερε στην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ένα δώρο για τα γενέθλιά της.

Το γραφείο της Μέι γνωστοποίησε ότι ως είθισται, δεν θα υπάρξει επίσημη ανταλλαγή δώρων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ωστόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσφερε στην Μέρκελ δύο βιβλία τα οποία αφορούν «το κοινό τους ενδιαφέρον για την πεζοπορία». Πρόκειται για τα βιβλία Coast to Coast with Wainwright και Great Mountain Days in Snowdonia, τα οποία δώρισε στην Μέρκελ με αφορμή τα 62α γενέθλιά της που εορτάζει την Κυριακή.

Στην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αρέσουν πολύ οι εξορμήσεις για πεζοπορία στις Άλπεις, ενώ η Γερμανίδα πρωθυπουργός συχνά παραθερίζει στο νότιο Τιρόλο, μια ορεινή περιοχή στη βόρεια Ιταλία.

Σχετικές ειδήσεις