ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάιερ: H Τουρκία να θέσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό

Σταϊνμάιερ: H Τουρκία να θέσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερκάλεσε την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν χθες (20/7) στο μικρότερο αναγκαίο χρονικό διάστημα, και να θέσει τέρμα στο μέτρο σύντομα.

Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες, ο Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

«Η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης το καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία», είπε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

«Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης», τόνισε ο Στάινμαϊερ.

«Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση αυτή είναι προς όφελος της ίδιας της χώρας, είπε, γιατί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, και εσωτερικά και εξωτερικά.

Σχετικές ειδήσεις