ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ προς Μέι: Γιατί τόση καθυστέρηση με το Brexit; (video)

Ολάντ προς Μέι: Γιατί τόση καθυστέρηση με το Brexit; (video)

Μπορεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να συμφωνεί, όπως δήλωσε, να δοθεί χρόνος στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι προκειμένου να «προετοιμάσει» τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε ωστόσο ότι «όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο».

«Δεν πρέπει να υπάρξει συζήτηση, να προηγηθούν διαπραγματεύσεις πριν από τις (επίσημες) διαπραγματεύσεις. Όμως μπορεί να υπάρξει η προετοιμασία αυτής της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Παρίσι.

«Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνησή σας χρειάζεται αυτόν τον χρόνο» σημείωσε ο Ολάντ, συμπληρώνοντας:

«Όμως το επαναλαμβάνω, όσο το δυνατόν συντομότερα θα είναι το καλύτερο, προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης, της Βρετανίας, των οικονομιών μας».

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε τη θέση της Γαλλίας ότι η Βρετανία μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά εφόσον αποδεχθεί μεταξύ άλλων το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων. Ειδάλλως το Λονδίνο πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας ενιαίας αγοράς και «ενός άλλου καθεστώτος».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι θα ήθελε να διατηρήσει τους στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Γαλλία, παρά την απόφαση του Λονδίνου υπέρ του Brexit.

«Καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ θα πρέπει να καθορίσουμε τους τρόπους που θα διατηρήσουμε τις όσο το δυνατόν στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», τόνισε επίσης.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε, τέλος, ότι θέλει να «μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες τόσο για τη Βρετανία όσο και την ΕΕ».

Σχετικές ειδήσεις