ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Μόναχο: Τουλάχιστον εννιά νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο (videos+photos)

Μακελειό στο Μόναχο: Τουλάχιστον εννιά νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο (videos+photos)

Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι αρχές του Μονάχου έπειτα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε εμπορικό κέντρο αργά το απόγευμα της Παρασκευής (22/7) - Τους εννέα έφτασε ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με επίσημες πηγές - 16 οι τραυματίες - Ο 18χρονος, Ιρανογερμανικής καταγωγής ο δράστης του μακελειού, βρέθηκε νεκρός, σχεδόν δυόμιση ώρες μετά το μακελειό σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας - Οι αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση δεν συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος όμως τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη γερμανική Αστυνομία, εννιά άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα στο εμπορικό κέντρο «Olympia».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους πως ο δράστης βρέθηκε νεκρός σε δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο. Ο δράστης ήταν ηλικίας 18 ετών, Ιρανογερμανικής καταγωγής. Ο 18χρονος ζούσε για πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο και δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία.

Η Αστυνομία αρχικά έκανε επισήμως λόγο για «δράστες», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό τους.

Νωρίτερα η Αστυνομία στο Twitter είχε γράψει πως «Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», ενώ η Βαυαρική Ραδιοφωνία, επικαλούμενη πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), μετέδωσε ότι πρόκειται για τρεις δράστες οι οποίοι «κυκλοφορούν» στο Μόναχο.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας», ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, εξηγώντας: «Βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, έχει εκκενωθεί ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης, ενώ έχει διακοπεί η λειτουργία των τρένων, του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων.

Δείτε LIVE

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την επίθεση

Για αντικρουόμενες πληροφορίες και κίνητρα τα οποία δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επαινώντας τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στο Μόναχο.

«Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις από το Μόναχο. Ακόμα δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τα κίνητρα αυτής της αποτρόπαιης πράξης, ακόμα έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες. Ήδη τώρα όμως είναι σαφές ότι θα θρηνήσουμε νεκρούς και (έχουμε) πολλούς τραυματίες. Η σκέψη μας βρίσκεται απόψε κοντά σε όλα τα θύματα, τους συγγενείς και τους φίλους τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις που επιχειρούν επιτόπου κάνουν αυτή τη στιγμή ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν περαιτέρω κινδύνους».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφέρθηκε τέλος στις δηλώσεις συμπαράστασης από διεθνείς αξιωματούχους: «Κατά την τελευταία ώρα λάβαμε πολλές δηλώσεις αλληλεγγύης από όλον τον κόσμο. Σε αυτές τις ώρες είναι καλό να γνωρίζει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας και οι διεθνείς εταίροι μας βρίσκονται στο πλευρό μας», σημείωσε.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ, μετέδωσε ότι ο ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης σε βίντεο που κυκλοφόρησε, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους - «παλιοξένοι» (σε ελεύθερη απόδοση) αλλά και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Στο μεταξύ, στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Την ίδια ώρα, οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

Για «υποψία τρομοκρατίας» έκανε λόγο αναφερόμενη στην επίθεση η αστυνομία του Μονάχου, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η στιγμή της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones. Παράλληλα, τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Στις 17:50 αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την Αστυνομία για πυροβολισμούς στον κεντρικό δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο "Olympia" και κατόπιν για συνέχεια των πυροβολισμών στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.

Μάρτυρες αναφέρθηκαν σε τρία άτομα με όπλα. Για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.

Η Αστυνομία επιχειρεί με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της και με την υποστήριξη ειδικών μονάδων αλλά και μονάδων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να συλληφθούν οι δράστες, η έρευνα για τους οποίους διεξάγεται εντατικά. Λόγω της ασαφούς ακόμα κατάστασης, παρακαλούμε όλους όσοι βρίσκονται στην πόλη να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο στα πλησιέστερα κτίρια. Η λειτουργία των μαζικών μέσων συγκοινωνίας έχει για την ώρα διακοπεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, οι αρχές απομάκρυναν όλους τους πολίτες -πελάτες και εργαζόμενους- από το εμπορικό κέντρο, καθώς πολλοί κρυβόντουσαν για πολλή ώρα μέσα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Το εμπορικό κέντρο OEZ -Olympia-Einkaufszentrum (Munich Olympia Shopping Centre), όπως και η γύρω περιοχή, εκκενώθηκε πάντως άμεσα, ενώ στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα. Στην επιχείρηση πήρε μέρος και ένα ελικόπτερο.

elikoptero

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για μια ευρεία επιχείρηση σε «πολλές» περιοχές του Μονάχου.

«Προσωπικό στο εμπορικό κέντρο κρύβεται ακόμα μέσα στο κτίριο», είπε μια υπάλληλος μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά, συμπληρώνοντας: «Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί. Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα. Είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος, ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε».

«Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη», κατέληξε η υπάλληλος.

Οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη: των λεωφορείων, των τρένων και των τραμ, αλλά και ότι έκλεισε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, ενώ απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

monaxo6

Όπως διέρρευσε αρχικά, ένοπλος άνοιξε πυρ σε κατάστημα φαστ φουντ μέσα στο εμπορικό, ενώ στη συνέχεια έφυγε από το σημείο τρέχοντας σε κοντινό σταθμό του μετρό όπου πυροβόλησε και εκεί πολίτες. Η γερμανική αστυνομία εξέφρασε ωστόσο φόβους για περισσότερους από έναν δράστες.

«Περισσότεροι ένοπλοι» κυκλοφορούν ελεύθεροι στο Μόναχο, εκτιμά η αστυνομία της γερμανικής πόλης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N24, σημειώνοντας ότι εμπλέκονται και στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο εμπορικό κέντρο «Olympia», στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου.

«Πιστεύουμε ότι υπήρχαν περισσότεροι από ένας δράστες. Οι πρώτες αναφορές έφτασαν στις 18.00 (τοπική ώρα), οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν στα McDonald's στο εμπορικό κέντρο. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στο εμπορικό κέντρο. Προσπαθούμε να τους βγάλουμε έξω και να τους φροντίσουμε», ενημέρωσε ένας αξιωματούχος.

Οι αρχές του Μονάχου, χαρακτήρισαν το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση», ζητώντας την εμπλοκή της «ελίτ» αντιτρομοκρατικής μονάδας GSG 9.

Για «περισσότερους νεκρούς» από τον έναν που είχε αρχικά επιβεβαιωθεί, κάνει επίσης λόγο άλλος εκπρόσωπος της αστυνομίας, αναφερόμενος στο αιματηρό περιστατικό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Focus, ο δράστης διαφεύγει, ενώ η Αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τους δρόμους, διακόπτοντας τη συγκοινωνία με το μετρό σε όλη την πόλη. Με νεότερη ανακοίνωσή της η Αστυνομία ζήτησε επίσης από τους πολίτες να αποφεύγουν όλους τους δημόσιους χώρους, καθώς δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται οι δράστες.

Στο μεταξύ το περιοδικό αναφέρει ότι μάρτυρες κάνουν λόγο για πυροβολισμούς και αστυνομική επιχείρηση και στην περιοχή Karlsplatz/Stachus, στο κέντρο του Μονάχου, εντούτοις λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε πως επρόκειτο για λάθος «συναγερμό».

Στις φωτογραφίες αυτοπτών μαρτύρων εικονίζεται τουλάχιστον ένας άνθρωπος που κείτεται, πιθανότατα νεκρός, στο έδαφος.

monaxo3

«Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για θύματα τραυματίες ή το ποιος άνοιξε πυρ», αρκέστηκε να δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, κάνοντας πάντως λόγο για «κάτι μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά περιγραφεί», ενώ υπεύθυνος του εμπορικού κέντρου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, περιοριζόμενος να πει πως «έχουμε πρόβλημα».

Η αστυνομία του Μονάχου στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν το σημείο. Εξαιτίας της επίθεσης το μετρό και το τραμ έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Οι πρώτες πάντως εικόνες από το σημείο απαθανατίζουν σκηνές πανικού, με πολίτες να τρέχουν μακριά από το εμπορικό όπου φέρεται να έχει ταμπουρωθεί ο ένοπλος.

Οι πρώτες μαρτυρίες έκαναν λόγο για έναν ένοπλο, ο οποίος μάλιστα καταζητείται αφού φέρεται να «έτρεξε προς το σταθμό του μετρό», αλλά και για πολλούς εγκλωβισμένους μέσα στο εμπορικό.

«Δεν ξέρω πόσοι νεκροί υπάρχουν. Κάποιοι λένε ότι είναι περίπου 15», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές της γερμανικής αστυνομίας, να μεταδίδει πως οι νεκροί είναι τρεις.

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος τζχιχαντιστής μαχαίρωσε τέσσερις επιβάτες σε τρένο στη Γερμανία, απειλώντας με περισσότερες επιθέσεις κατά απίστων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας επισήμανε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild και προφανώς έγιναν από τη σημερινή επίθεση στο Μόναχο, ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία παραμένει ένας πιθανός στόχος».

Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί επίσης την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη για το μακελειό.

Ως τώρα δεν έχει υπάρξει πάντως καμιά πληροφορία για τα κίνητρα των δραστών, ενώ η γερμανική αστυνομία περιορίζεται στην πιθανότητα «τρομοκρατικής» ενέργειας.

Εξάλλου, σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Σχετικές ειδήσεις