ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία δείχνει τα δόντια της στην Τουρκία κλείνοντας την «κάνουλα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η Γερμανία δείχνει τα δόντια της στην Τουρκία κλείνοντας την «κάνουλα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Καμία συνέπεια της αναστολής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση στην εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δεν βλέπει το Βερολίνο, όπως ξεκαθάρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ,απειλώντας παράλληλα τους γείτονες για το ζεστό χρήμα που φθάνει στη χώρα τους μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων - Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ επισήμανε ότι η όποια απόκλιση είναι επιτρεπτή μόνο εφόσον σέβεται την αρχή της αναλογικότητας και του Κράτους Δικαίου.

«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμιά συνέπεια αυτής της κατάστασης στο θέμα των προσφύγων ούτε στη συνετή εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν κατανοεί τη λογική ότι επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στο Κράτος Δικαίου, οι οποίες βεβαίως τίθενται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε επιστροφή σε μια κατάσταση ανομίας και θανάτων στο Αιγαίο.

«Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική και δεν είναι και ανθρώπινη», δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, αλλά και ότι ως τώρα δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι η Τουρκία δεν την εφαρμόζει.

«Αυτή η συμφωνία υπάρχει και παρότι δεν έχει ήδη εφαρμοστεί πλήρως, έχει ήδη αναπτύξει θετική επίδραση. Διότι αυτό που θέλει η συμφωνία παραμένει και απολύτως σωστό», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία υπερασπίστηκε τη συμφωνία τονίζοντας ότι παραμένει απολύτως σωστό το να έχουμε αφαιρέσει από τους διακινητές τη βάση για τη δράση τους.

«Παραμένει απολύτως σωστό να βασιστούμε σε εφαρμογή του Κράτους Δικαίου αντί να δεχτούμε την παράνομη μετανάστευση και παραμένει σωστό να στηρίξουμε οικονομικά με ευρωπαϊκούς πόρους προσφυγικά προγράμματα στην Τουρκία ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες να έχουν εκεί μια καλύτερη, αξιοπρεπέστερη ζωή, με ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας.

Στο μεταξύ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να συζητηθεί η χρήση των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε ο Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Η χρηματοδότηση που δίδεται από την Ε.Ε. αφορά στη στήριξη πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες χώρες, διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις υπέρ της διακοπής της και έκανε λόγο ειδικά για τα θέματα Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Με αυτή τη βοήθεια, συνέχισε, τα κράτη προετοιμάζονται για τις υποχρεώσεις και τα στάνταρντ της Ε.Ε., ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά στην Τουρκία, «οι περισσότεροι πόροι έχουν διατεθεί στους τομείς Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, Περιβάλλοντος, Κλίματος, Μεταφορών, Ενέργειας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας».

«Η Ε.Ε. είναι εκείνη που διαθέτει αυτούς τους πόρους», εξήγησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αποτελεί και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον τα υποψήφια κράτη να λαμβάνουν τέτοια προενταξιακή βοήθεια. «Τώρα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Τουρκία, υπό τις σημερινές συνθήκες και ιδιαίτερα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι προϋποθέσεις για τη χρήση αυτών των πόρων. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα», αλλά και «θα πρέπει να δούμε προσεκτικά τι έγινε με τα προγράμματα για τα οποία διατέθηκαν πόροι – μπορούν αυτά τα προγράμματα να εξελιχθούν ή είναι περιορισμένα πλέον στις δυνατότητές τους;». Για αυτά τα θέματα, κατέληξε, θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Φίσερ, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόσθεσε ότι «μία απόκλιση είναι μόνο τότε επιτρεπτή όσο η κατάσταση την απαιτεί οπωσδήποτε και αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Τουρκία πρέπει να είναι σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και να μην αντιτίθενται σε άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

«Σε καμία περίπτωση», επισήμανε, «δεν επιτρέπεται (τα μέτρα) να αποκλίνουν από την απαγόρευση για βασανιστήρια ή την απαγόρευση τιμωρίας χωρίς νομική βάση. Όλα αυτά, εξήγησε, μπορούν να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Μια απόκλιση επιτρέπεται μόνο όσο αυτή υπόκειται στην αρχή της αναλογικότητας και έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι ένα από τα κεντρικά κριτήρια για εμάς στην επεξεργασία αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος είναι οι αρχές της αναλογικότητας και του Κράτους Δικαίου», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις