ΚΟΣΜΟΣ

Μόναχο: Ένας 16χρονος Αφγανός είχε συναντήσει τον 18χρονο δράστη λίγο πριν την επίθεση

Μόναχο: Ένας 16χρονος Αφγανός είχε συναντήσει τον 18χρονο δράστη λίγο πριν την επίθεση

Ένας 16χρονος Αφγανός, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή (24/7/2016), ήταν σε επαφή μέσω WhatsApp με τον 18χρονο ένοπλο που σκότωσε εννέα ανθρώπους στο Μόναχο την Παρασκευή και τον είχε συναντήσει ακριβώς πριν από την επίθεση, δήλωσαν βαυαροί αξιωματούχοι.

Ο νεαρός, ο οποίος ανακρίθηκε αφού ήρθε σε επαφή με την αστυνομία μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, είναι υπό έρευνα για ενδεχόμενη παράλειψη ενημέρωσης για τα σχέδια του ενόπλου.

Ο Τόμας Στάινκραους-Κοχ, ανώτερος εισαγγελέας του Μονάχου, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο πως ο Αφγανός ήταν σε επαφή με τον ένοπλο μέσω WhatsApp μέχρι λίγο πριν από την επίθεση. Διέγραψε τη συνομιλία, όμως αξιωματούχοι κατάφεραν να ανακτήσουν.

«Αυτή η συνομιλία (στο WhatsApp) και η ανάκριση ενός υπόπτου δείχνουν πως ο Αφγανός συνάντησε τον ένοπλο ακριβώς πριν από την ένοπλη επίθεση στο σημείο που θα γινόταν αργότερα ο τόπος του εγκλήματος», δήλωσε ο Στάινκραους-Κοχ σε συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο.

Η συνομιλία στο WhatsApp έδειξε πως ο Αφγανός γνώριζε πως ο γερμανο-ιρανός ένοπλος είχε στην κατοχή του ένα πυροβόλο όπλο Γκλοκ 17, είπε ο Στάινκραους. «Είχαν γνωριστεί το περασμένο καλοκαίρι, το 2015, σε μια ψυχιατρική κλινική όπου υποβλήθηκαν σε θεραπεία», είπε.

«Εκεί, κατέστη επίσης προφανές στον (αφγανό) ύποπτο πως ο δράστης ενδιαφερόταν για τον Μπρέιβικ», πρόσθεσε ο Στάινκραους-Κοχ, αναφερόμενος στον Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους σε επιθέσεις στη Νορβηγία το 2011.

Η απόφαση του Αφγανού να διαγράψει τη συνομιλία του μέσω WhatsAppp με τον ένοπλο και η συνάντησή τους ακριβώς πριν από την επίθεση στο Μόναχο οδήγησε τους ερευνητές να υποπτευθούν ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τους πυροβολισμούς που σχεδίαζε.

«Τώρα θα ακολουθήσουμε αυτή την υποψία», είπε ο Στάινκραους-Κοχ.

Σχετικές ειδήσεις