ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες αντάρτες Χούτι νεκροί στην προσπάθεια τους να εισβάλλουν στη Σαουδική Αραβία

Δεκάδες αντάρτες Χούτι νεκροί στην προσπάθεια τους να εισβάλλουν στη Σαουδική Αραβία

Επτά Σαουδάραβες στρατιώτες, ανάμεσά τους κι ένας αξιωματικός, σκοτώθηκαν χθες (30/7) κατά τη διάρκεια προσπαθειών Υεμενιτών σιιτών ανταρτών να παρεισφρήσουν στην σαουδαραβική επικράτεια στο νότιο τμήμα της, ανακοίνωσε η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Η συμμαχία πρόσθεσε ότι δεκάδες επίδοξοι εισβολείς σκοτώθηκαν.

Οι αντάρτες, οι λεγόμενοι Χούτι, έκαναν «επανειλημμένα το πρωί του Σαββάτου απόπειρες να παρεισφρήσουν στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας κατά παράβαση της εκεχειρίας», ανέφερε η διοίκηση της συμμαχίας η οποία επενέβη στην Υεμένη υπέρ της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η προσπάθεια παρείσφρησης έγινε κοντά στη σαουδαραβική πόλη Νατζράν και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν ενεπλάκη και η σαουδαραβική Πολεμική Αεροπορία.

Το υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες, ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

Η αναζωπύρωση των μαχών είναι μια από τις σοβαρότερες μετά την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τον Απρίλιο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Υεμένης και τους αντάρτες στο Κουβέιτ, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύρραξη η τελευταία φάση της οποίας κρατάει 16 μήνες, έχει στοιχίσει τη ζωή 6.400 ανθρώπων —οι μισοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι— κι έχει εκτοπίσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια άλλους.

Η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο σήμανε την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, αλλά η βία δεν έχει σταματήσει.

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες στο Κουβέιτ παράλληλα εντείνεται, παρότι ο ΟΗΕ πρότεινε να παραταθούν για ακόμη μία εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις