Πόσο κόστισε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία;

Πόσο κόστισε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία;

Το κόστος για την οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να είναι υψηλότερο μεσοπρόθεσμα εξαιτίας του αντίκτυπου στον τουρισμό και τις συναλλαγές με τις χώρες του εξωτερικού.

H απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στοίχισε στην τουρκική οικονομία σχεδόν 90 δισ. ευρώ και οδήγησε στην ακύρωση ενός εκατομμυρίου κρατήσεων στον τουριστικό κλάδο, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες.

«Εάν λάβουμε υπόψη όλα τα καταδιωκτικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα όπλα, τις βόμβες και τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές, το κόστος ανέρχεται το λιγότερο σε 300 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (σ.σ. σχεδόν 90 δισεκατ. ευρώ), σύμφωνα με τους πρώτους μας υπολογισμούς» εξήγησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet ο Μπουλέντ Τουφενκτζί.

«Πολλές παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώθηκαν και πολλοί ξένοι σταμάτησαν να επισκέπτονται την Τουρκία. Δυστυχώς, οι πραξικοπηματίες έδωσαν στην Τουρκία την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας με τα άρματα μάχης στους δρόμους» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο τομέας του τουρισμού είχε ήδη πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων που αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές ή τις συγκρούσεις με τους Κούρδους και οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στην Τουρκία είχε καταγράψει πτώση 40% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο.

Εντούτοις, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι υπήρξε σύντομα επιστροφή στην καθημερινότητα από τις αρχές κιόλας της εβδομάδας μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας παραμένει σε σχετικά σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με τον Τουφενκτζί, ενώ τα στοιχεία για τις εξαγωγές ή την οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν αναθεωρηθεί, τόνισε ο ίδιος.