ΚΟΣΜΟΣ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας προτείνει το τέλος των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Τουρκία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας προτείνει το τέλος των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Τουρκία

Τερματισμό των συνομιλιών με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε. θέλει ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο οποίος δήλωσε ότι θα ανοίξει στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες μια τέτοια συζήτηση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μεταξύ άλλων αναγνωρίζουν ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική καταδίκη αποτελεί κόκκινη γραμμή που εμποδίζει τη χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε..

Ο Κερν αύξησε τους τόνους της κριτικής του σε μια συνέντευξη στον αυστριακό σταθμό ORF. «Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί "Reset"», είπε, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες ένταξης «διπλωματική μυθοπλασία».

Κατά τον Αυστριακό αντικαγκελάριο, το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη (της Τουρκίας). «Το θέμα των οικονομικών είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή», πρόσθεσε

Όταν ερωτήθηκε αν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, απάντησε ότι θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. «Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις