ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Γαλλία από τη διοργάνωση ημέρας με... «μπουρκίνι»

Σάλος στη Γαλλία από τη διοργάνωση ημέρας με... «μπουρκίνι»

Η επιλογή ένδυσης με ισλαμικά ρούχα δημοσίως είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζουν ευνοϊκά οι Γάλλοι κι ενώ στη χώρα απαγορεύεται η μπούρκα στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η διοργάνωση μιας ημέρας «μπουρκίνι» -του μαγιό που καλύπτει το σώμα και φορούν οι συντηρητικές μουσουλμάνες- από μια οργάνωση μουσουλμάνων γυναικών σε ένα ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο στη νότια Γαλλία προκάλεσε σάλο μεταξύ των τοπικών αξιωματούχων, που ζήτησαν την απαγόρευσή της.

Αυτή η οργάνωση γυναικών, που δραστηριοποιείται στις συνοικίες βόρεια της Μασσαλίας που πλήττονται από την φτώχεια, «έκλεισε» το θαλάσσιο πάρκο Speed Water για την 10η Σεπτεμβρίου, συστήνοντας στους καλεσμένους της να «μην προσέλθουν» με μαγιό που αποτελείται από δύο κομμάτια, αλλά με το μαγιό που καλύπτει το γυναικείο σώμα «από το στήθος έως τα γόνατα».

«Το πάρκο επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τα μπουρκίνι» αναγράφεται στην αφίσα που έχει επίσης αναρτήσει η οργάνωση Smile 13. Στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook επισημαίνεται ότι αυτή η ένδυση που επιβλήθηκε εξηγείται από την παρουσία «ανδρών ναυαγοσωστών».

Ο δήμαρχος του Πεν-Μιραμπό, της πόλης των 20.000 κατοίκων όπου βρίσκεται το θαλάσσιο πάρκο, ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει μια «διαταγή με την οποία θα απαγορεύεται αυτή η δημόσια εκδήλωση καθώς ενδέχεται να προκαλέσει διατάραξη της δημοσίας τάξης».

Από την πλευρά της η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Βαλερί Μπουαγιέ, επισήμανε σε μήνυμά της στο Twitter ότι το να «αποδεχθούμε αυτήν την λεγόμενη μόδα, είναι σα να ανεχόμαστε τον διχασμό στην χώρα μας, όμως είναι επιπλέον θέμα αξιοπρέπειας των γυναικών, θέμα σεβασμού των θεμελιωδών μας αρχών».

Η εμφάνιση του «μπουρκίνι» και των χιτζάμπ στις συλλογές διάσημων σχεδιαστών επικρίθηκε σφόδρα από την σοσιαλίστρια υπουργό Δικαιωμάτων Των Γυναικών Λοράν Ροσινιόλ, που έκρινε ότι οι συλλογές αυτές «προωθούν τον περιορισμό του γυναικείου σώματος».

Σχετικές ειδήσεις