ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν στον Πούτιν: Θα κάνουμε μια νέα αρχή

Ερντογάν στον Πούτιν: Θα κάνουμε μια νέα αρχή

Θερμή χειραψία αντάλλαξαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την υποδοχή του πρώτου από τον δεύτερο, στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε «φίλο» του τον Ρώσο πρόεδρο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, της πρώτης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η επίσκεψή σου, έρχεται εν μέσω μιας σύνθετης κατάστασης στην Τουρκία, υποδηλώνει ότι όλοι μας επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις των δύο χωρών, για το καλό του τουρκικού και του ρωσικού λαού» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου: «Και πάλι εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, για την ευκαιρία να βρεθώ μαζί σου».

Δείτε ΕΔΩ την κοινή συνέντευξη τύπου Πούτιν - Ερντογάν.

Για την Άγκυρα η συνάντηση έχει μεγάλη βαρύτητα, γεγονός που κατέδειξε ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS: «Είναι μια ιστορική συνάντηση, μία νέα αρχή. Πιστεύω ότι θα γυρίσουμε μια νέα σελίδα, στις διαπραγματεύσεις με τον φίλο μου, τον Βλαντιμίρ» ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη για να κάνουν οι χώρες μας από κοινού».

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι ελπίζει πως η Άγκυρα θα μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως την τάξη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα αντιτίθεται πάντα σε αντισυνταγματικές ενέργειες.

Αλλαγή σελίδας στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν έναν κοινό στόχο, τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, και είναι εφικτή η επίλυση των διαφορών τους για τον τρόπο που θα γίνει αυτό, έκρινε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι οι απόψεις της Μόσχας και της Άγκυρας συχνά δεν συμπίπτουν αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν λύσεις.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις μας και οι προσεγγίσεις μας», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού TurkStream, το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, «θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο Πούτιν ανέφερε πως η κατασκευή του τμήματος του αγωγού το οποίο προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας θα ξεκινήσει «το αμέσως προσεχές διάστημα», όμως υπογράμμισε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού για τον εφοδιασμό κρατών-μελών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην εμπορική διάσταση των διμερών σχέσεων ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα δύο μέρα αποκαθιστούν τον στόχο ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια κατ' έτος, αλλά και την ταχεία επανέναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι αναμένει πως θα είναι «δύσκολη» η προσπάθεια «αναζωογόνησης της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», προέβλεψε.

Ωστόσο «οι χώρες μας έχουν όλες τις δυνατότητες στη διάθεσή τους για την πλήρη αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας», και η «προτεραιότητα» είναι η συνεργασία αυτή να επανέλθει «στο επίπεδο πριν από την κρίση» στις διμερείς σχέσεις.

«Εκτιμούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», είπε από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν.

«Διήλθαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας και επιθυμούμε κι αισθανόμαστε ότι οι φίλοι μας επίσης το επιθυμούν, να την ξεπεράσουμε», ανέφερε ακόμη ο Πούτιν τονίζοντας ότι η επαναπροσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας δεν υπαγορεύεται μόνο από τον «πραγματισμό» αλλά και από τα «συμφέροντα των λαών» των δύο χωρών.

Το ταξίδι του Ερντογάν στη Ρωσία πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι τεταμένες εξαιτίας ανησυχιών για τον χειρισμό από την Άγκυρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον τούρκο ηγέτη για να προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τοποθετήθηκε ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος, παρόλο που οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα είχαν περιέλθει σε κρίση εξαιτίας της κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους πέρυσι τον Νοέμβριο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Καλωσορίζοντας τον Ερντογάν σε μια μεγαλοπρεπή αίθουσα του παλατιού Κονσταντινόφσκι, σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι έπεσαν από ένα ιστορικά υψηλό σημείο, σ' ένα πολύ χαμηλό επίπεδο.

«Η σημερινή επίσκεψή σας, την οποία πραγματοποιήσατε παρά την πραγματικά περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως θέλουμε όλοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογό μας και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν πριν οι δύο άνδρες αποσυρθούν για συνομιλίες.

Ο Πούτιν προσέφερε στη συνέχεια ηθική υποστήριξη στον Ερντογάν σε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

«Θέλω και πάλι να δηλώσω ότι είναι για μας θέση αρχής να τασσόμαστε πάντα κατηγορηματικά εναντίον οποιωνδήποτε αποπειρών για αντισυνταγματικές ενέργειες», δήλωσε ο Πούτιν.

«Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία σας ο τουρκικός λαός θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα (τις επιπτώσεις της απόπειρας πραξικοπήματος) και ότι θα αποκατασταθούν η τάξη και η συνταγματική νομιμότητα».

Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία εισέρχεται σε μια «πολύ διαφορετική περίοδο» στις σχέσεις της με τη Ρωσία και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, συνοδεύουν τον Ερντογάν στη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πώς θα αποκατασταθούν οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η συνεργασία τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε επιβάλλει εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου της και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που συνήθως επισκέπτονται τη χώρα μειώθηκε κατά 87% το πρώτο εξάμηνο το 2016.

Σχετικές ειδήσεις