ΚΟΣΜΟΣ

Στη Συρία ο Νταβούτογλου

Στη Συρία ο Νταβούτογλου
Πράξη την «εντολή» της Αμερικής για παρέμβαση της Τουρκίας...

Πράξη την «εντολή» της Αμερικής για παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία κάνει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έφθασε στη Συρία για να επιδώσει στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ένα "ισχυρό μήνυμα" για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον διαδηλωτών.

Η Τουρκία επιδιώκει να πιέσει τον Άσαντ να δώσει ένα τέλος στη βία, από την οποία έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.600 πολίτες.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από το Νταβούτογλου να ενισχύσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον η Δαμασκός να διατάξει αμέσως να επιστρέψουν οι στρατιώτες στα στρατόπεδα και να απελευθερώσει τους κρατούμενους αντικαθεστωτικούς.

Όμως ένας σύμβουλος του Άσαντ είπε το σαββατοκύριακο ότι η Συρία δεν θα αποδεχθεί ανάμιξη στα εσωτερικά της κι επέκρινε την Άγκυρα .

«Αν ο Νταβούτογλου έρχεται στη Συρία για να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα, τότε θα ακούσει ακόμα πιο αποφασιστικές κουβέντες όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας», δήλωσε ο Μπουτάινα Σαάμπαν.

Τον Νταβούτογλου υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας και ο τούρκος πρεσβευτής.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε την εξέγερση στη Συρία ως "εσωτερικό" θέμα για την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα 850 χιλιομέτρων.