ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ - Ένας νεκρός (pic+vid)

Τρομοκρατική επίθεση στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ - Ένας νεκρός (pic+vid)

Ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, δήλωσε αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών - Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και 14 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο και με μια ανάρτηση στο twitter του τηλεοπτικού σταθμού TOLOnews, μια έκρηξη έπληξε το Πανεπιστήμιο και οι δράστες εισέβαλαν στο κτήριο.

«Πολλοί ένοπλοι επιτέθηκαν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ κι υπάρχουν αναφορές περί πυρών όπλων και εκρήξεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Οι δράστες της επίθεσης «μπήκαν μέσα στο κτηριακό συγκρότημα» στο οποίο βρίσκονταν «ξένοι καθηγητές και εκατοντάδες φοιτητές», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Άχμαντ Σαχίρ, φοιτητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως οι φοιτητές έχουν παγιδευτεί. «Είμαστε καθηλωμένοι μέσα στην τάξη μας κι ακούγονται ριπές πυρών», ανέφερε.

Αμερικανοί «σύμβουλοι» συνδράμουν τις αφγανικές δυνάμεις στην επιχείρηση με στόχο τον τερματισμό της επίθεσης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, δήλωσε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

«Μια μικρή ομάδα συμβούλων της αποστολής Resolute Support συνδράμει αυτή τη στιγμή τις αφγανικές δυνάμεις», είπε ο αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Οι σύμβουλοι δεν έχουν μάχιμο ρόλο, συμβουλεύουν τους αφγανούς ομολόγους τους», επέμεινε ο ίδιος. Οι «σύμβουλοι» είναι γενικά μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, η οποία καταγράφεται δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή δύο καθηγητών του, ενός Αυστραλού και ενός Αμερικάνου, κι ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων στην αφγανική πρωτεύουσα.

Από την Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση στο πανεπιστήμιο, που χαρακτήρισε επίθεση εναντίον του μέλλοντος του Αφγανιστάν.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ελίζαμπεθ Τριντό δήλωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν προσπαθεί να εξακριβώσει πού βρίσκονται όλα τα μέλη του προσωπικού της, να εντοπίσει να προσφέρει βοήθεια σε αμερικανούς πολίτες που πιθανόν είναι θύματα της επίθεσης.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του επισήμανε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση κι εξέφρασε έντονη ανησυχία. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι μέλη της αποστολής ξένων δυνάμεων υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν παίρνουν μέρος στην επιχείρηση για τον τερματισμό της επίθεσης, σε συμβουλευτικό ρόλο.

Σχετικές ειδήσεις