Μπάιντεν προς Τουρκία: Η Ουάσινγκτον αξιολογεί όλα τα στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν

Newsroom Newsroom

Μπάιντεν προς Τουρκία:  Η Ουάσινγκτον αξιολογεί όλα τα στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν

Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ στα όποια γεγονότα να βλάψουν τη σχέση της με την Ουάσινγκτον, τόνισε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην Άγκυρα ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την Τουρκία και αξιολογεί τα στοιχεία που της παρουσιάστηκαν σε βάρος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι νομικές προϋποθέσεις και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπάιντεν αργότερα σήμερα, τόνισε νωρίτερα ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να στέλνει στις αμερικανικές αρχές έγγραφα με στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αξιώνοντας για άλλη μια φορά την έκδοσή του.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον να προστατεύσουν οποιονδήποτε έχει βλάψει μια συμμαχική χώρα. Σημείωσε πως «καταλαβαίνει» τα «έντονα συναισθήματα» που προκαλεί στην Τουρκία η υπόθεση του Γκιουλέν. Επιπλέον τόνισε πως η Ουάσινγκτον προσφέρει αταλάντευτη στήριξη στην Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και θα συνεχίσει να το πράττει καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την ενίσχυση της τουρκικής δημοκρατίας.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ακόμη πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμιά ενημέρωση εκ των προτέρων για το αποτυχημένο πραξικόπημα και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν ποτέ την προδοτική συμπεριφορά μιας μερίδας αξιωματικών των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Άγκυρα, μια σχέση μεταξύ συμμάχων, εταίρων και φίλων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Tούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε ότι αναμένει η νομική διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν να διεξαχθεί δίχως καθυστερήσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ στα όποια γεγονότα να βλάψουν τη σχέση της με την Ουάσινγκτον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved