ΚΟΣΜΟΣ

Δοκιμές στη θάλασσα για το πρώτο κινέζικο αεροπλανοφόρο

Δοκιμές στη θάλασσα για το πρώτο κινέζικο αεροπλανοφόρο
Τις πρώτες δοκιμές του στη θάλασσα ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας από το ναυπηγείο του στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ...

Τις πρώτες δοκιμές του στη θάλασσα ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας από το ναυπηγείο του στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Συγκεκριμένα, η ναυπήγηση του πλοίου αυτού, που είχε ονομασθεί Varyag και το οποίο προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό είχε διακοπεί το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μάλιστα, οι δοκιμές του σκάφους στη θάλασσα δεν θα διαρκέσουν πολύ, διευκρίνισε το πρακτορείο επικαλούμενο κινεζικές στρατιωτικές πηγές. Πρόσθεσε πως το αεροπλανοφόρο θα επιστρέψει στη συνέχεια στο λιμάνι του για να υποβληθεί σε εργασίες ανακαίνισης.

Τον περασμένο μήνα η Κίνα ανακοίνωσε πως το αεροπλανοφόρο, το οποίο αγόρασε το 1998 από την Ουκρανία, θα χρησιμοποιηθεί «για την επιστημονική έρευνα, πειράματα και εκπαίδευση».

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες όμως κυκλοφορούν ευρέως, η Κίνα ναυπηγεί άλλα δύο μεσαίου μεγέθους μη πυρηνικά αεροπλανοφόρα στη Σανγκάη.