Σεισμός Ιταλία: Έρευνες για τυχόν κακοτεχνίες - «Όχι στη Μαφία η ανοικοδόμηση»

Newsbomb

Σεισμός Ιταλία: Έρευνες για τυχόν κακοτεχνίες - «Όχι στη Μαφία η ανοικοδόμηση»

Με βάση τον έως τώρα απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ανέρχεται στους 291 - Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, οι αγνοούμενοι «είναι πιθανόν να είναι περίπου δέκα».

Περίσσεψε η συγκίνηση και ο πόνος στις κηδείες των θυμάτων από το φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία, ενώ όσο περνούν οι ώρες, λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφτεί το Αματρίτσε μόλις καταστεί δυνατόν, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο ποντίφικας από το Βατικανό. Στο μεταξύ, η Καθολική Συνέλευση Επισκόπων Ιταλίας διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των σεισμοπαθών και την ανοικοδόμηση.

Οι εισαγγελίες των πόλεων Ριέτι και 'Ασκολι Πιτσένο ξεκίνησαν έρευνα για εξ αμελείας καταστροφή, με αναφορά σε πιθανές κακοτεχνίες που μπορεί να συνέβαλαν στην κατάρρευση των σπιτιών. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ριέτι, αν και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη συγκεκριμένες κατηγορίες, ερευνώνται 115 περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κακής ποιότητας οικοδομικά υλικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σχολείου του Αματρίτσε, το οποίο είχε ανακαινιστεί πριν μόλις τέσσερα χρόνια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι κύριες ευθύνες βαραίνουν τον δήμο του χωριού ή την περιφέρεια, αλλά φαίνεται ήδη να έχει προκύψει ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα ανακαίνισης, είχε εμπλακεί παλαιότερα σε έρευνες για έργα κακής ποιότητας.

Στο μεταξύ, ο εθνικός εισαγγελέας της Ιταλίας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, κάνει γνωστό ότι πρόκειται να ασκήσει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο, ώστε να μην επιτραπεί κανενός είδους παρείσδυση εταιρειών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα όταν αρχίσουν τα έργα ανοικοδόμησης.

«Οι οικογένειες της μαφίας κερδίζουν πολλά χρήματα, ελέγχοντας την αγορά στην οποία διατίθεται φθηνό και επικίνδυνο σκυρόδεμα. Το οργανωμένο έγκλημα προσδοκά πάντα να πάρει μέρος σε έργα ανοικοδόμησης, αλλά έχουμε αποκτήσει, πλέον, μεγάλη εμπειρία για να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε ο Ρομπέρτι στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved