ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Συρία: Συνεχίζει την «εκστρατεία τρόμου» o Ερντογάν κατά των Κούρδων που μάχονται τον ISIS

Τουρκία-Συρία: Συνεχίζει την «εκστρατεία τρόμου» o Ερντογάν κατά των Κούρδων που μάχονται τον ISIS

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα (2/8) ότι οι Σύροι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν υποχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη ποταμού στη βόρεια Συρία.

«Λέγεται πως κατευθύνθηκαν προς ανατολάς αλλά αυτό είναι ψευδές, δεν πέρασαν» τον ποταμό, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο αεροδρόμιο Εσενμποά της Άγκυρας, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση την οποία η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί «τρομοκρατική» και καταγγέλλει πως συνδέεται με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε παράλληλα ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει στους Σύρους Κούρδους αντάρτες να δημιουργήσουν έναν «διάδρομο τρόμου» στη βόρεια Συρία.

«Κανένας δεν μπορεί να μας ζητάει να ανεχθούμε τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρόμου. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος προφανώς αναφερόταν στις ελπίδες των Σύρων Κούρδων να ενοποιήσουν τα εδάφη που ελέγχουν στη βόρεια Συρία.

Με αυτή την τοποθέτησή του, ο Ερντογάν αντέκρουσε τις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις των YPG έχουν αναδιπλωθεί ανατολικά του Ευφράτη. Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε χθες ότι «όλοι» οι πολεμιστές των YPG έχουν υποχωρήσει ανατολικά του ποταμού, όπως είχε αξιώσει η τουρκική κυβέρνηση.

Η Τουρκία απειλεί ότι θα συνεχίσει να πλήττει τους σύρους κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία εάν δεν υποχωρήσουν ανατολικά του Ευφράτη. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε αυτές τις δηλώσεις μία εβδομάδα και πλέον μετά την έναρξη μιας επιχείρησης των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας εναντίον των Κούρδων και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Από την 24η Αυγούστου, όταν αποσπάστηκε με ευκολία από την κατοχή του ISIS η πόλη Τζαράμπλους της βόρειας Συρίας, η οποία περιήλθε στον έλεγχο ανταρτών τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα, η τουρκική επιχείρηση στράφηκε κατά βάση εναντίον των κούρδων ανταρτών της οργάνωσης YPG, συμμάχων της Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Σχετικές ειδήσεις