ΚΟΣΜΟΣ

«Μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις Μέρκελ - Ερντογάν

«Μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις Μέρκελ - Ερντογάν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κίνα, κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όταν η Άγκυρα παραπονέθηκε πως το Βερολίνο δεν καταδίκασε την απόπειρα αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά.

«(Η Μέρκελ και ο Ερντογάν) συζήτησαν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (για τη μετανάστευση) και τις αμοιβαίες ανηυσυχίες τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δεν είπε αν οι δύο ηγέτες μιλησαν επίσης για την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις αυτές στη βάση η οποία βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα αφότου το κοινοβούλιο της Γερμανίας υιοθέτησε τον Ιούνιο μια απόφαση που αναγνώριζε ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις, όμως ένας γερμανός βουλευτής είπε χθες Σάββατο πως περιμένει ότι το θέμα θα διευθετηθεί αυτή την εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις