ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γεμανία: Μεγαλώνει το αντιμεταναστευτικό κόμμα

Εκλογές στη Γεμανία: Μεγαλώνει το αντιμεταναστευτικό κόμμα

Οι μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Γερμανία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Άρχισε σήμερα (04/09/2016) η ψηφοφορία στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα καταγράψει μεγάλα κέρδη το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια έναντι της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και της προσφυγικής πολιτικής της των ανοικτών θυρών.

Την εκλογική αυτή αναμέτρηση, η οποία λαμβάνει χώρα ακριβώς έναν χρόνο μετά την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θα ακολουθήσουν σε δύο εβδομάδες μια άλλη σημαντική ψηφοφορία στο Βερολίνο και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι είχαν ήδη «τιμωρήσει» την Μέρκελ τον Μάρτιο, ψηφίζοντας μαζικά υπέρ του AfD και απορρίπτοντας τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο κρατίδιο στη βορειοανατολική Γερμανία με μόλις 1,3 εκατ. ψηφοφόρους, όμως ενδεχόμενες απώλειες εκεί θα είναι ταπεινωτικές για τη Μέρκελ, καθώς η εκλογική περιφέρειά της βρίσκεται σ' αυτό το κρατίδιο.

Το AfD αναμένεται να συγκεντρώσει 22% των ψήφων, όπως και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ, που είναι ο ήσσον εταίρος στον συνασπισμό ο οποίος κυβερνά το κρατίδιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Η Μέρκελ, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος, έκανε χθες (03/09/2016) μία εμφάνιση της τελευταίας στιγμής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία προειδοποιώντας εναντίον της πολιτικής του "φόβου" που προσφέρεται από το AfD με τη στάση του κατά των προσφύγων. "Κάθε ψήφος μετράει", είπε η καγκελάριος. "Οι εκλογές αυτές είναι για το μέλλον αυτού του κρατιδίου". Κάλεσε τους ψηφοφόρους να δουν πέρα από τα διχαστικά προεκλογικά συνθήματα και να λάβουν υπόψη τους τις πολιτικές του σημερινού συνασπισμού, οι οποίες μείωσαν στο μισό την ανεργία και αύξησαν τον τουρισμό σ' αυτό το παραθαλάσσιο βορειοανατολικό κρατίδιο.