ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Ο «Ομπάμα» μολύνει τις χελώνες

Μαλαισία: Ο «Ομπάμα» μολύνει τις χελώνες

Ένα νέο είδος παρασίτου, μια προνύμφη που προσβάλλει τις χελώνες στη Μαλαισία, βαφτίστηκε με το όνομα του... προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτό το νέο είδος, το Baracktrema obamai (επί το λατινικότερον) παρουσιάζεται λεπτομερώς στο τελευταίο τεύχος του εξειδικευμένου περιοδικού «Επιθεώρηση Παρασιτολογίας».

Ο παρασιτολόγος που ανακάλυψε το σκουλήκι, ο καθηγητής Τόμας Πλατ, εξήγησε ότι αποφάσισε να του δώσει αυτό το ονομα όταν διαπίστωσε ότι η οικογένειά του και εκείνη του προέδρου Ομπάμα έχουν έναν κοινό πρόγονο. "Έχω δώσει σε πολλά είδη ονόματα ανθρώπων που θαυμάζω, όπως του πεθερού μου, του επιβλέποντα του διδακτορικού μου, διάφορων καλών φίλων, επιστημόνων ή και ερασιτεχνών ζωολόγων", διευκρίνισε ο Πλατ ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από το Κολέγιο Σεντ Μέρι στην Ιντιάνα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν αρνητική άποψη για τα παράσιτα και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, συνέχισε ο Πλατ που θεωρείται αυθεντία στον τομέα του. Όμως οι επιστήμονες που τα μελετούν τα θεωρούν "συναρπαστικά και ανθεκτικά" πλάσματα, διαβεβαίωσε.

"Πρέπει να ξεπεράσουν απίστευτα εμπόδια για να επιβιώσουν, όπως να είναι ανθεκτικά απέναντι στο ανοσοποιητικό σύστημα των χελώνων τις οποίες μολύνουν, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στην ενηλικίωση και να αναπαραχθούν", τόνισε.

Το Baracktrema obamai έχει κάποια μακρινή συγγένεια –και πιθανόν κοινούς προγόνους– με το παράσιτο που ευθύνεται για τι σχιστοσωμίαση, μια βαριά λοίμωξη που κάθε χρόνο προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη της εξέλιξης αυτών των σκωλήκων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της προέλευσής τους και να οδηγήσει ενδεχομένως στην ανακάλυψη κάποιας θεραπείας για τη σχιστοσωμίαση.

Σχετικές ειδήσεις