ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία της Ιταλίας προειδοποιεί: Απατεώνες αποσπούν δωρεές για τα θύματα του σεισμού

Η αστυνομία της Ιταλίας προειδοποιεί: Απατεώνες αποσπούν δωρεές για τα θύματα του σεισμού

Περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 24 Αυγούστου.

Η ιταλική αστυνομία συνέστησε την προσοχή σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν χρήματα για τους πληγέντες του θανατηφόρου σεισμού του περασμένο μήνα, καθώς απατεώνες, εκμεταλλευόμενοι το ξέσπασμα συμπόνιας και το διεθνές κύμα αλληλεγγύης, προσπαθούν να συγκεντρώσουν δωρεές μέσω ψεύτικων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Κατά τα φαινόμενα, δεν είναι όλες οι προσπάθειες ένδειξης φιλευσπλαχνίας αυθεντικές, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, που τόνισαν ότι οι ερευνητές εντόπισαν μια ιστοσελίδα που στήθηκε από μια υποτιθέμενη φιλανθρωπική οργάνωση να πουλά μπλουζάκια με εικόνες από το ισοπεδωμένο κέντρο της πόλης Αματρίτσε, μια από τις πληγείσες περιοχές του σεισμού.

Μια διαδικτυακή διαφήμιση τόνιζε πως τα κέρδη των πωλήσεων από τις μπλούζες θα δινόντουσαν στην πόλη, αλλά αξιωματούχοι του τοπικού δημοτικού συμβουλίου δεν άκουσαν ποτέ για την πρωτοβουλία αυτή, ανέφεραν οι αρχές.

«Καλούμε τους πολίτες να εξακριβώνουν ποιοι είναι οι διοργανωτές πριν δωρίσουν χρήματα μέσω διαδικτύου», υπογραμμίζει σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις μέχρι στιγμής, αλλά η αστυνομία ανέφερε πως ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό παρόμοιων περιστατικών απάτης.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας έχει ανακοινώσει πως έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικές δωρεές για την βοήθεια των πληγέντων.

Σχετικές ειδήσεις