ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ για εκλογικό ναυάγιο: Έχω ευθύνη, αν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω

Μέρκελ για εκλογικό ναυάγιο: Έχω ευθύνη, αν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω

Το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την εκλογική αποτυχία του κόμματός της στις χθεσινές εκλογές του Βερολίνου, ανεξάρτητα από τα τοπικά αίτια της ήττας, είναι έτοιμη να αναλάβει η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη στην πολιτική της για το προσφυγικό, ενώ λυπάται για τη διστακτική της στάση το καλοκαίρι το 2015. Η ίδια και η κυβέρνησή της όμως, όπως εξήγησε, βασίστηκαν στους κανόνες του Δουβλίνου.

«Aν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω», ώστε η ίδια και η κυβέρνησή της να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, για το οποίο βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι, τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα προσπαθήσει πάντως, πρόσθεσε, να εξηγήσει την πολιτική της στους πολίτες πιο συστηματικά.

«Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Δεν υπήρξαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ενσωμάτωση (των προσφύγων). Τώρα πρέπει να υπερβάλουμε εαυτούς. Και εγώ επίσης», συμπλήρωσε Μέρκελ, η οποία αφού χαρακτήρισε «μη ικανοποιητικό και απογοητευτικό αποτέλεσμα», κατέληξε: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν έχει πια πλειοψηφία και αυτό είναι πολύ πικρό»…

Σχετικές ειδήσεις