ΚΟΣΜΟΣ

Η ιλαρά εξαφανίστηκε από την Αμερική!

Η ιλαρά εξαφανίστηκε από την Αμερική!

Η αμερικανική ήπειρος είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που κηρύσσεται ελεύθερη από ιλαρά, μια ιογενή νόσο που κάποτε αποτελούσε μια από τις κύριες αιτίες παιδικής θνησιμότητας, ανακοίνωσε την Τρίτη (27/9) η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (PAHO).

Η ιλαρά, που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, αποτελεί την πέμπτη πιο μεταδοτική ασθένεια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβόλιο, εξαλείφθηκε από την Αμερική, έπειτα από την εξάλειψη σε αυτή την περιοχή της ευλογιάς το 1971, της πολιομυελίτιδας το 1994 και της ερυθράς το 2015.

Αυτή η υγειονομική επιτυχία έρχεται έπειτα από προσπάθειες είκοσι ετών στο πλαίσιο μιας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμών εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

"Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μιας δέσμευσης που έγινε το 1994, όταν οι αμερικανικές χώρες δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν την ιλαρά στις αρχές του 21ου αιώνα", δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια της OPS, που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ χαρακτήρισε "ιστορική" την ανακοίνωση για την περιοχή και για όλο τον κόσμο.

Η εξάλειψη της ιλαράς κηρύχθηκε από την Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την νόσο και την ερυθρά κατά την διάρκεια του 55ου Συμβουλίου του OPS / ΠΟΥ, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, με την συμμετοχή υπουργών Υγείας των κρατών της Αμερικής.

Πριν από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού το 1980, η ιλαρά ήταν υπαίτια για περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική, η νόσος ήταν υπεύθυνη για περίπου 102.000 θανάτους το διάστημα μεταξύ 1971 και 1979.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, η εξάλειψη της ιλαράς στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μέσω του εμβολιασμού βοήθησε στην αποτροπή 3,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων και 16.000 θανάτων μεταξύ του 2000 και του 2020, ανέφερε η OPS.