ΚΟΣΜΟΣ

Στο μάτι του φονικού τυφώνα Μάθιου εκατομμύρια άνθρωποι: «Κρυφτείτε γιατί θα πεθάνετε»

Στο μάτι του φονικού τυφώνα Μάθιου εκατομμύρια άνθρωποι: «Κρυφτείτε γιατί θα πεθάνετε»

Εκατοντάδες νεκρούς (842!) έχει αφήσει πίσω του ο τυφώνας Μάθιου, μετά το πέρασμά του από Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία, σημαίνοντας «κόκκινο συναγερμό» στις ΗΠΑ, όπου οι εικόνες θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση - Πάνω από 800.000 σπίτια στο σκοτάδι -Εκατομμύρια πολίτες εγκαταλείπουν τις οικίες τους -Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετς - Ουρές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα - Το πρώτο θύμα στη χώρα.

Η αγωνία των Αμερικανών έχει «χτυπήσει» κόκκινο, ενώ στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για τον ισχυρότερο τυφώνα των τελευταίων δέκα ετών που χτυπά ανηλεώς τις ανατολικές ακτές της Αμερικής, έχοντας ήδη προκαλέσει το θάνατο 842 ατόμων!

Οι περιοχές που θα βρεθούν στη δίνη του τυφώνα για τις επόμενες ημέρες, είναι η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η Βόρεια και Νότια Καρολίνα, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 26 εκατομμύρια πολιτών, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια θα αναγκαστούν να ξεσπιτωθούν για να γλιτώνουν.

Δείτε LIVE εικόνα από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα στις ΗΠΑ:

Με 195 χιλιόμετρα/ώρα «έξυσε» τις ακτές της Φλόριντα

Κηρύσσοντας μάλιστα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρχές της Φλόριντα κινητοποίησαν 1.800 μέλη της Εθνοφρουράς, ενώ μονοδρόμησαν τους αυτοκινητόδρομους της περιοχής με κατεύθυνση από τις ακτές προς την ενδοχώρα.

Παράλληλα, τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι στην Φλόριντα εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου, με τις αρχές να προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση (επτά εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό), καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατευθύνονται πλησίον των ακτών του Ατλαντικού.

tifwnas22

Αν και είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, ο αριθμός των διακοπών ηλεκτροδότησης δεν φαίνεται πάντως τόσο υψηλός όσο είχε προβλεφθεί.

Χθες Πέμπτη η εταιρεία ηλεκτροδότησης FPL της NextEra Energy Inc., η μεγαλύτερη στην Φλόριντα, είχε προβλέψει ότι ο Μάθιου θα μπορούσε να αφήσει έως και 2,5 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, πολλές εκ των οποίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κυκλώνας Μάθιου σαρώνει τις παρυφές της Φλόριντας με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 195 χιλιομέτρων την ώρα, χωρίς προς το παρόν να έχει αγγίξει το έδαφος.

«Θα έχουμε περισσότερες διακοπές ρεύματος» επισήμανε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές πλημμύρες από τον τυφώνα στην περιοχή του Τζάκσονβιλ.

«Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει… Υπάρχει ενδεχόμενο (ο τυφώνας) να μας πλήξει άμεσα. Η πόλη του Τζάκσονβιλ ενδέχεται να πληγεί από εκτεταμένες πλημμύρες», σημείωσε, ζητώντας από κατοίκους περιοχών στα παράλια να τα εγκαταλείψουν, ακόμα και αν δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης γι΄αυτές, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας.

Στο μεταξύ, έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού, ενημέρωσε ο Σκοτ. «Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή (ο τυφώνας), δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Τα ξενοδοχεία στην ακτογραμμή της Φλόριντα έχουν αδειάσει

ksenodoxeia florida

Στις 21.00 ώρα Ελλάδας, το μάτι του κυκλώνα σάρωνε τις βορειανατολικές ακτές της Φλόριντας, έκανε γνωστό το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έχουν ελαφρά αποδυναμωθεί στα 185 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το φαινόμενο μετακινείται με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων σε ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να φέρει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλησίον ή ακριβώς πάνω στις ακτές της βορειοανατολικής Φλόριντας και τη Τζόρτζια έως απόψε το βράδυ και κοντά ή πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας αύριο Σάββατο.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί στις πόλεις της νότιας Φλόριντας, όπου ο τυφώνας προκάλεσε πτώσεις δέντρων και κολώνων ηλεκτρικού ρεύματος, μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τοπικά MME.

Ο Κρεγκ Φουγκέιτ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι σχετικά μικρές ζημιές στη νότια Φλόριντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εσφαλμένη αίσθηση ασφαλείας στους κατοίκους των βορειότερων περιοχών.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να κοιτούν τις μέχρι τώρα ζημιές και να λένε αυτή η καταιγίδα δεν είναι τόσο κακή», είπε ο Φουγκέιτ στο NBC, συμπληρώνοντας: «Οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο κυκλώνας συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους».

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η άνοδος των υδάτων, ιδίως τη βόρεια Φλόριντα και τη νότια Τζόρτζια. Πρόκειται για πολύ ευάλωτες περιοχές. Δεν έχουν ξαναβιώσει αυτού του είδους την καταστροφή ενδεχομένως από τα τέλη του 1800», τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Στο Κέιπ Κανάβεραλ, στη Φλόριντα, ο τυφώνας είχε ως αποτέλεσμα την πτώση κολώνων ηλεκτρικού ρεύματος και πινακίδων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι το ισχυρότερο που πλήττει την βορειανατολική Φλόριντα εδώ και 118 χρόνια. Ο τελευταίος μεγάλος κυκλώνας με ανέμους στα 177 χιλιόμετρα την ώρα που έπληξε την περιοχή ήταν ο τυφώνας Ουίλμα το 2005.

Την ίδια ώρα, η εικόνα σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και το ενδεχόμενο απωλειών ανθρώπινης ζωής στις Μπαχάμες δεν έχει ξεκαθαρίσει, μετά το πέρασμα των ακραίων καιρικών φαινομένων πλησίον από την πρωτεύουσα Νασάου, χθες Πέμπτη.

Συγκλονιστικό video: Η στιγμή που οι ισχυρότατοι άνεμοι ξηλώνουν σκεπή σπιτιού στις Μπαχάμες:

Το πρώτο θύμα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πάντως θρηνούν ήδη το πρώτο θύμα από τον τυφώνα Μάθιου.

Μία γυναίκα υπέστη καρδιακή ανακοπή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, καθώς οι ομάδες πρώτων βοηθειών δεν μπόρεσαν να τη βοηθήσουν.

Μια εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 50 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή το σπίτι της, στην κομητεία Σεντ Λούσι (κεντρική Φλόριντα) όμως εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων, οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν καν να βγουν προκειμένου να σπεύσουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αντέξει…

«Δεν μπορέσαμε να επέμβουμε και δυστυχώς απεβίωσε» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Κάθριν Τσέινεϊ.

Μία από τις πρώτες περιοχές που επισκέφθηκε ο «Μάθιου» ήταν το νησί Μέριτ της Φλόριντα. Ένα βίντεο, μάλιστα, που ανέβηκε στο twitter δείχνει τη στιγμή που εκρήγνυνται καλώδια ρεύματος λόγω της ισχυρής καταιγίδας!

Χαρακτηριστική του πανικού που επικρατεί στις απειλούμενες πολιτείες είναι και μια δήλωση του δημάρχου του Cocoa Beach, Τιμ Τίμουλτι βάσει της οποίας: «Θα πεθάνει κόσμος!».

Παράλληλα, οι επιστήμονες προσπαθούν ν' αναλύσουν την πορεία του τυφώνα εξετάζοντας δύο ενδεχόμενα: είτε να κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε να απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, σήμερα το βράδυ.

Το ενδεχόμενο μάλιστα ο τυφώνας Μάθιου να «συναντήσει» τον τυφώνα Νικόλ που πλήττει ήδη τις ακτές των Βερμούδων, επιτείνει την αίσθηση του τρόμου στους Αμερικανούς, οι οποίοι ετοιμάζονται για «μετωπική σύγκρουση» με την ελπίδα αυτή να είναι όσο λιγότερη σφοδρή και θανατηφόρα…

Ο τυφώνας «Μάθιου» είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που απειλεί τις ακτές του Ατλαντικού την τελευταία δεκαετία, ενώ ενδέχεται να αποδειχθεί και ο πιο καταστροφικός στο πέρασμά του από τη βόρεια και ανατολική Φλόριντα τα τελευταία 118 χρόνια!

Σύμφωνα μάλιστα με φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, φαίνεται να είναι ισχυρότερος από τον «Κατρίνα», ο οποίος τον Αύγουστο του 2005 είχε προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 1.800 ανθρώπων και είχε καταστρέψει ολοσχερώς τη Βόρεια Καρολίνα!

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει κηρύξει τις τρεις αμερικανικές πολιτείες: Φλόριντα, Τζόρτζια και Καρολίνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους κατοίκους - έπειτα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των αρχών - να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετς.

adeiazoun supermarkets

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το βίντεο στο οποίο δύο γυναίκες πιάνονται στα χέρια για το ποια θα πάρει το τελευταίο μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού:

Στα βενζινάδικα, δε, οι ουρές είναι τεράστιες και τα καταφύγια έχουν γεμίσει ασφυκτικά!

Άλλοι τοποθέτησαν πάντως στις αυλές των σπιτιών τους σάκους με άμμο, ενώ άλλοι έβαλαν μονωτικά στα παράθυρα για να τα θωρακίσουν από το πέρασμα του τυφώνα.

Κομφούζιο στους αυτοκινητοδρόμους από την εκκένωση

tifwnas2

O Ομπάμα εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους οι οποίοι διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων» πρόσθεσε.

Το μάτι του κυκλώνα, που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει σήμερα τις ακτές της Φλόριντας με κατεύθυνση προς το βορρά.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους» όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε επίσης ο Ομπάμα, καταλήγοντας: «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές»

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παραπέμπουν σε εμπόλεμη κατάσταση, την ώρα που η εθνική μετρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, με έγγραφο που δόθηκε σήμερα (7/10) στη δημοσιότητα προειδοποιεί ότι μετά το πέρασμα του τυφώνα κάποιες περιοχές μπορεί να μείνουν ακατοίκητες για εβδομάδες ή και μήνες.

Στη Φλόριντα και στην Καρολίνα , χώροι αναψυχής και θεματικά πάρκα όπως η Disneyland, θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους, με τις αμερικανικές αρχές να καλούν συνεχώς τους πολίτες μέσω των social media να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή τους με φράσεις κινδύνου όπως: «Εκκενώστε... Φύγετε»!

Έντονη ανησυχία προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι εκατοντάδες είναι αυτοί που αγνοούν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των αρχών και παραμένουν στις εστίες τους…

Όπως για παράδειγμα στο Σεντ Ογκουστίν, νότια του Τζάκσονβιλ, όπου οι μισοί από τους 14.000 κατοίκους – οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και χαμηλότερων εισοδημάτων – δεν θέλουν να φύγουν ακόμα κι αν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το ύψος το υδάτων θα μπορούσε να φθάσει στα 2,4 μέτρα, πλημμυρίζοντας ολόκληρες γειτονιές, είπε η δήμαρχος Νάνσι Σέιβερ σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters από το κέντρο επιχειρήσεων της περιοχής.

«Δεν μπορούμε καθόλου να άρουμε αυτό το αίσθημα δυσπιστίας που πιστεύω ότι πράγματι επηρεάζει τους πολίτες στην παρούσα συγκυρία», είπε.

Σύμφωνα με το CNN, συνολικά πάνω από 3.811 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ στην περιοχή της νότιας Καρολίνα, 65 καταφύγια έχουν ήδη ανοίξει, ενώ άλλα 25 είναι σε επιφυλακή. Σχολικά λεωφορεία βρίσκονται, την ίδια ώρα, παρατεταγμένα στους δρόμους της Φλόριντα για να μεταφέρουν ανά πάσα στιγμή τους πολίτες.

sxolika tifwnas

Και μπορεί ο τυφώνας Μάθιου να υποβαθμίστηκε τις τελευταίες ώρες από την κατηγορία 4 στην κατηγορία 3, ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι, το μόνο που αλλάζει είναι ότι η ταχύτητα των ανέμων μειώνεται από 130 χλμ σε 120 χλμ. γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι σημαντικός.

Εικόνες αποκάλυψης στην Αϊτή: Τρόμος και χάος από το φονικό πέρασμα του «Μάθιου»

Στο μεταξύ, στην Αϊτή, η οποία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από το πέρασμα του φονικού τυφώνα, τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, με τις αρχές της χώρας να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Όσο μάλιστα αποκτούν πρόσβαση στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές, γίνεται και πιο ξεκάθαρο το μέγεθος της καταστροφής. Ενδεικτικό είναι, δε, το γεγονός ότι στην περιοχή Τζερεμί το 80% των σπιτιών έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν πάντως αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας, ενώ η πρόσβαση σε αυτές δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από αύριο ή μεθαύριο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια…

aiti2

Ο Μάθιου άφησε πίσω του τοπίο απόλυτης καταστροφής στην Αϊτή, όπου ο απολογισμός των νεκρών εκτοξεύθηκε στους 842, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε αυτήν την χώρα της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και πληροφορίες που έρχονται με το σταγονόμετρο από τις απομακρυσμένες περιοχές με τις οποίες κάθε επικοινωνία έχει χαθεί μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα, ολόκληρα παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα που προκάλεσε ο τυφώνας.

Οι Αρχές σε τουλάχιστον 3 πόλεις έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ αυτών το χωριό Σαντάλ, όπου 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως όταν δέντρα καταπλάκωσαν τα σπίτια τους. Είκοσι επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή…

«Ένα δέντρο έπεσε πάνω στο σπίτι και το ισοπέδωσε. Ολόκληρο το σπίτι έπεσε πάνω μας. Δεν μπορούσα να βγω έξω», δήλωσε ο οδηγός Ζαν Πιερ Ζαν-Ντονάλ, ηλικίας 27 ετών, που παντρεύτηκε πριν από ένα χρόνο.

«Άνθρωποι ήρθαν να σηκώσουν τα χαλάσματα και τότε ακριβώς είδα τη γυναίκα μου που σκοτώθηκε εκεί ακριβώς», συνέχισε ο Ζαν Ντονάλ, ενώ η μικρότερη κόρη του που ήταν στο πλευρό του έλεγε κλαίγοντας «μανούλα».

Δεκάδες επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται, πολλοί στην περιοχή Γκραντάνς στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην παραθαλάσσια πόλη Λεζ Ανγκλέ χάθηκαν επίσης «αρκετές δεκάδες» άνθρωποι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Λουίς Πολ Ραφαέλ.

Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες δίνουν διαφορετικά στοιχεία. Σύμφωνα πάντως με έναν απολογισμό του Reuters που επικαλείται την αρχή πολιτικής προστασίας και τοπικούς αξιωματούχους, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους είναι 842.

Από την πλευρά της, η κεντρική υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Αϊτής, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσει και να συγκρίνει στοιχεία διότι θέλει να επιβεβαιώνει επιτόπου τον αριθμό των νεκρών, υποστήριξε ότι 271 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς ο Μάθιου έπληξε το δυτικό τμήμα της χώρας την Τρίτη με ανέμους ταχύτητας 233 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 61.500 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, σύμφωνα με τις αρχές.

Εγκαταλείπουν την περιοχή για να γλυτώσουν

Η πόλη Λεζ Ανγκλέ ήταν η πρώτη την οποία έπληξε ο Μάθιου. Ώρες πριν από το «χτύπημα» των ακραίων καιρικών φαινομένων, ο δήμαρχος είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σώσουν τις ζωές τους, την ώρα που η θάλασσα εισέβαλε στις οικίες τους.

Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει καταρρεύσει και οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, καθώς τα κύματα κάλυψαν τα πάντα και ποταμοί υπερχείλισαν. Η βοήθεια καθυστερεί δραματικά να φθάσει στις πόλεις και τα χωριά. Αντιθέτως, οι ντόπιοι βοηθούν ο ένας τον άλλο.

«Το σπίτι μου δεν καταστράφηκε, επομένως φιλοξενώ ανθρώπους, σαν ένα προσωρινό καταφύγιο» δήλωσε ο Μπέλονι Αμαζάν στην πόλη Καβεγιόν, όπου σκοτώθηκαν περίπου 12 άνθρωποι. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν διαθέτει φαγητό να προσφέρει στους συντοπίτες του.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Αϊτή για βοήθεια

Το USS Mesa Verde, ένα μεταγωγικό αποβατικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθύνεται προς την πληγείσα χώρα προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό σήμερα.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι το πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων 3 ελικόπτερα CH-53, εκσκαφείς και οχήματα διανομής νερού.

Το πλοίο μπορεί να παράγει 272 λίτρα φρέσκο πόσιμο νερό την ημέρα και μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, παιδικό γάλα και πάνες, προμήθειες πρώτων βοηθειών.

Επιπλέον στο πλοίο υπάρχει μια χειρουργική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επεμβάσεις σε δύο χειρουργεία εν πλω.

Εντυπωσιακό βίντεο από το απόγευμα της Πέμπτης (6/10) στο Φορτ Λοντερτέιλ:

Η κατάσταση στην παραλία Daytona με το πρώτο φως της ημέρας:

Η κατάσταση που επικρατούσε στην παραλία Daytona:

Ύστατη προσπάθεια να πεισθούν όσοι δεν έχουμε ακόμη εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Πολύ δυνατοί άνεμοι πνέουν στην περιοχή της Μελβούρνης στη Φλόριντα παρασύροντας αντικείμενα. Περισσότερα από 100.000 σπίτια βρίσκονται χωρίς ρεύμα στην επαρχία Μπρέβαρντ.

Εναέρια πλάνα από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου στην Αιτή, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερα από 3.200 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους ισχυρούς ανέμους και τις πλημμύρες.

Το Weather Channel προειδοποιεί ότι αναμένονται σοβαρές καταιγίδες, δυνητικά θανατηφόρες.

797

Ο τυφώνας χτυπά το Κέιπ Κανάβεραλ:

«Τα παιδιά σας θα πεθάνουν»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι πολύ επικίνδυνος, αλλά αυτός ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News μάλλον «υπερέβη τα εσκαμμένα».

Δείτε το βίντεο:

Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δείχνουν το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου από τις Μπαχάμες προς τη Φλόριντα:

1

Ήδη ο ΟΗΕ μιλά για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στο νησί της Καραϊβικής μετά τον φονικό σεισμό του 2010.

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας πλησίαζε προς τις ακτές των ΗΠΑ (στις 7:00 ώρα Ελλάδος) στον Ατλαντικό έφτανε τα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων του, η έντασή του παρέμενε στην κατηγορία 4.

2

Οι αμερικανικές Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και συνεχίζουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων από τις παράκτιες περιοχές του Ατλαντικού.

Σχετικές ειδήσεις