ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσινγκτον είδε επιτέλους αστέρια... Michelin

Η Ουάσινγκτον είδε επιτέλους αστέρια... Michelin

Αστέρια, για πρώτη φορά στην Ουάσινγκτον, εξαίροντας τη «μοναδική γαστρονομία» της αμερικανικής πρωτεύουσας που χαρακτηρίζεται από ποικίλες επιρροές, χωρίς ωστόσο να την επιβραβεύσει με τη μέγιστη αναγνώριση, μοίρασε ο οδηγός Michelin.

Τρεις σεφ απέσπασαν δύο αστέρια και εννέα εστιατόρια έλαβαν ένα αστέρι χθες, στην πρώτη έκδοση «Ουάσινγκτον 2017» της βίβλου της γαστρονομίας. Κανένα εστιατόριο δεν έλαβε τρία αστέρια.

«Λαέ της Αμερικής και του κόσμου, λαέ της Ισπανίας! Έλαβα το τηλεφώνημα! @MichelinUSA», έγραψε στο Twitter o 47χρονος ισπανός σεφ Χοσέ Αντρές, ο οποίος θεωρείται παιδί της Ουάσινγκτον, έχοντας εγκατασταθεί εκεί από τη δεκαετία του 1990 και διαθέτοντας στην πόλη περίπου 10 ρεστοράν ισπανικής επιρροής στα οποία συνδυάζει επίσης λατινοαμερικάνικες και ασιατικές γεύσεις.

«Μπράβο! Συγχαρητήρια Χοσέ Αντρές!», απάντησε στο Twitter o δάσκαλός του Φεράν Αντριά, σεφ και ιδιοκτήτης του διάσημου ρεστοράν El Bulli.

Ο λογαριασμός φθάνει πάντως εύκολα τα 400 δολάρια το άτομο στο Minibar, για μια «κουζίνα ιδιαίτερα πρωτοποριακή» με «πιάτα εκκεντρικά και παιχνιδιάρικα», σύμφωνα με το Michelin.

Το νεότευκτο Pineapple & Pearls που άνοιξε τον Απρίλιο ο 34χρονος Ααρόν Σίλβερμαν απέσπασε δύο αστέρια για τα «πιάτα με τις αρμονικές γεύσεις που αντανακλούν μεγάλη ποικιλία επιρροών» σε ένα μενού γευσιγνωσίας αντί 250 δολαρίων το άτομο.

Ο νέος σεφ που κατάγεται από το γειτονικό Μέριλαντ τιμάται επίσης με ένα αστέρι για το πρώτο του ρεστοράν Rose's Luxury, που προτείνει ιδιαίτερα πιάτα σε προσιτές τιμές. «Ευχαριστώ Ουάσινγκτον!», έγραψε στο Twitter η ομάδα του.

Στη Βιρτζίνια, πάνω από μιάμισι ώρα από την Ουάσινγκτον, βρίσκεται το «The Inn at Little Washington» που τιμήθηκε με δύο αστέρια για την «κλασική γαλλική και εκλεκτική κουζίνα» του σεφ Πάτρικ Ο΄Κόνελ, 71 ετών. Το ρεστοράν δεν είναι στην Ουάσινγκτον αλλά ο οδηγός, που αποφάσισε για την πρώτη έκδοσή του στην πρωτεύουσα να μην περιλάβει τα προάστια, το επέλεξε ωστόσο γιατί ο σεφ του, ο Πάτρικ Ο΄Κόνελ, διαμόρφωσε μια γενιά νεότερων σεφ. «Ο βετεράνος αυτός είναι ένα πρότυπο», εξηγεί ο Μάικ Ελις, διευθυντής των οδηγών Michelin παγκοσμίως.

Αξιοσημείωτες απουσίες

«Οι σεφ αυτοί χρησιμοποιούν τοπικά υλικά και τα παντρεύουν με διαφορετικές τεχνικές μαγειρικής που έμαθαν μέσα από τη δουλειά τους στο εξωτερικό και αλλού στις ΗΠΑ δημιουργώντας μια 'γαστρονομία πράγματι μοναδική'. Η πρωτεύουσα διακρίνεται για τη 'μεσοατλαντική κουζίνα' της, με προϊόντα της περιοχής, από το μπλε καβούρι του Κόλπου του Τσέσαπικ έως την ποικιλία λαχανικών από το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια. Είναι κάτι καινούργιο και ταυτόχρονα βαθιά ριζωμένο εδώ στην Ουάσινγκτον», εξηγεί ο Έλις.

Συνολικά, 107 ρεστοράν, από τα οποία 19 έχουν λάβει το βραβείο «Bib gourmands», που προσφέρουν πιάτα σε τιμές προσιτές, διαμορφώνουν τον νέο οδηγό για την Ουάσινγκτον. Αφγανική, αιθιοπική...περισσότερες από 33 διαφορετικές κουζίνες εκπροσωπούνται σε αυτόν.

«Σχεδόν 90 ρεστοράν άνοιξαν μόλις αυτό το καλοκαίρι!», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Τομ Σιετσέμα. Ο κριτικός γαστρονομίας στην Washington Post μπορεί να χαιρετίζει την άφιξη του Michelin στην πόλη αλλά εκπλήσσεται για ορισμένες απουσίες, όπως του Rasika, «του καλύτερου ρεστοράν σύγχρονης ινδικής κουζίνας της χώρας» ή του σεφ Τζόνι Μόνις που έχει το ελληνικό Komi και το ταϊλανδέζικο Little Serow.

Η απουσία τριών αστέρων εκπλήσσει επίσης.

To Minibar τα άξιζε και με το παραπάνω, σύμφωνα με τον Τομ Σιετσέσμα, για τον οποίο το δείπνο εκεί «γίνεται σχεδόν ένα μικρό μαγικό ταξίδι πάνω σε ιπτάμενο χαλί, μια εμπειρία».

Για την απουσία αυτή, ο Μάικλ Ελις εξηγεί ότι στα περίπου 21.000 ρεστοράν που είναι καταγεγραμμένα στους οδηγούς Michelin, μόλις λίγα παραπάνω από 100 έλαβαν τρία αστέρια. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο πριν δώσουμε τα τρία αστέρια. Αλλά όταν έχουμε δύο αστέρια σε μια πόλη του μεγέθους της Ουάσινγκτον, με 650.000 κατοίκους, αυτό είναι ήδη μια καλή επίδοση», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις