Την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό ζητά η Κομισιόν

Την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό ζητά η Κομισιόν
Την ανάγκη υλοποίησης όλων των ειλημμένων αποφάσεων της ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης θα υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
Η κ. Αντρέεβα υπενθύμισε ότι στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι «27» ηγέτες σχεδίασαν έναν «οδικό χάρτη» για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και δεσμεύθηκαν ότι θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, η Επιτροπή, ναι μεν καταγράφει πρόοδο στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά σε διάφορους τομείς, όπως στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, στις επιστροφές παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, αλλά και στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. Η ίδια τόνισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση, παρέχοντας τη βοήθεια που τους αναλογεί, βάσει των συμφωνιών.
 
Eξάλλου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει, ενόψει της συνόδου κορυφής, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι έξι μήνες μετά την ίδρυση αυτού του ταμείου (το οποίο προέβλεπε την εξασφάλιση 2 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη και 1 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό), περίπου 1,2 δισ. ευρώ έχει ήδη φτάσει στον προορισμό του, μέσω συγκεκριμένων συμβάσεων και έχει φέρει αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες για τους πρόσφυγες της Τουρκίας, οι οποίοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια.
 
Για το ίδιο θέμα ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά της εμπορίας ανθρώπων.
 
«Η εμπορία ανθρώπων πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και τόνισε ότι «σήμερα, οι νέες τάσεις απαιτούν εντατικοποίηση των προσπαθειών από όλους μας: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ιδίως τα πλέον ευάλωτα άτομα, όπως γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά, υποφέρουν γνωρίζοντας τρομακτικές εμπειρίες στα χέρια των διακινητών. Τα κέρδη από την εκμετάλλευση τους καταλήγουν στα ίδια δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που καταπολεμούμε καθημερινά με τις πολιτικές μας στον τομέα της ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, στηρίζοντας τα κράτη μέλη μας σε αυτόν τον αγώνα, νομικά, επιχειρησιακά και οικονομικά. Το οφείλουμε σε κάθε ένα θύμα ξεχωριστά».