ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μετά τη Μοσούλη παίρνει σειρά η Ράκα

ΗΠΑ: Μετά τη Μοσούλη παίρνει σειρά η Ράκα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξεότι μετά την επίθεση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από την πόλη Μοσούλη του Ιράκ, ο διεθνής συνασπισμός πρέπει "οπωσδήποτε" να ανακαταλάβει την πόλη Ράκα, "πρωτεύουσα" του ΙΚ σστη Συρία.

"'Έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία που επείγει, μ τη Μοσούλη, αλλά επίσης και με τη Ράκα. Έχουμε την ευκαιρία να ανακαταλάβουμε αυτό το 'γεωγραφικό χαλιφάτο', να εξαλείψουμε αυτό το χαλιφάτο (...). Πρέπει να κάνουμε και τα δύο, τη Μοσούλη στο Ιράκ και τη Ράκα στη Συρία", δήλωσε ο Μπλίνκεν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

"Μετά τη Μοσούλη, βλέπουμε τη Ράκα, οπωσδήποτε. Το επείγον, είναι η Ράκα, είναι από αυτή την πόλη που το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) σχεδιάζει τις εξωτερικές επιθέσεις. Η Ράκα, αυτή είναι η πραγματική πρωτεύουσα" του ΙΚ, συνέχισε το ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας, εκτιμώντας πως οι γαλλικές αρχές "είχαν δίκιο" να επιμένουν στο συριακό σκέλος της μάχης κατά των τζιχαντιστών.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες την αναγκαιότητα να προετοιμαστεί η μάχη για να ανακαταληφθεί η Ράκα, απ΄όπου σχεδιάστηκαν ορισμένες από τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη Γαλλία πριν από έναν χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους δεν απέκρυψαν ποτέ ότι προτεραιότητά τους είναι το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, παραμένουν "5.000 έως 6.000 φανατισμένοι τζιχαντιστές" στη Μοσούλη, οι οποίοι "είχαν χρόνο για να προετοιμάσουν την άμυνά τους".

«Η Ουάσινγκτον θέλει να συμμετάσχει η Άγκυρα στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, που σήμερα επισκέφθηκε την Άγκυρα για να συζητήσει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ομόλογο του Φικρί Ισίκ δήλωσε: "Είναι φυσικό η Τουρκία να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Στηρίζουμε τα μέτρα που λαμβάνετε για την ασφάλεια των συνόρων σας. Επιθυμούμε η Τουρκία να συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μπορεί με την Τουρκία να έχουμε ενίοτε διαφορές απόψεων αλλά συμφωνούμε πάντα στις αρχές μας".

Σχετικές ειδήσεις