Φωτιά ΤΩΡΑ: Στις φλόγες διαμέρισμα στο Μαρούσι από ηλεκτρική κουβέρτα

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης (24/10)…

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στη Ρόδο (pics)

Σεισμός Τώρα: Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πληρωμής του 70% της βασικής ενίσχυσης

ΟΠΕΚΕΠΕ | Αγρότες - Όλες οι ειδήσεις:…

ΟΠΕΚΑ: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για το επίδομα των 1.000 ευρώ - Δείτε αν το δικαιούστε

ΟΠΕΚΑ -  Όλες οι ειδήσεις: Σε εξέλιξη…

Στη Θεσσαλονίκη για προσκύνημα η Τίμια Ζώνη της Παναγιάς

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από την Τρίτη έως…

Ανησυχία για το Κολοσσαίο: Μεγαλώνουν οι ρωγμές με τις σεισμικές δονήσεις

Ανησυχία για το Κολοσσαίο: Μεγαλώνουν οι ρωγμές με τις σεισμικές δονήσεις

Το αρχαίο αμφιθέατρο έχει «πληγωθεί» από σεισμούς αρκετές φορές τους προηγούμενους αιώνες.

Έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ της Κυριακής (30/10) στην Ιταλία, μεγαλώνει η ανησυχία για το Κολοσσαίο, καθώς ρωγμές απειλούν ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Francesco Prosperetti, ειδικός επιστάτης για το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά δήλωσε ότι κάθε σεισμός προκαλεί ακόμη πιο επικίνδυνη πίεση στο αμφιθέατρο που μετρά 2.000 χρόνια ζωής. «Με κάθε σεισμό, οι ρωγμές αυξάνονται», τόνισε, μιλώντας στην Corriere della Sera.

Όπως εξήγησε ο Prosperetti, είχε καταγραφεί ήδη πτώση σκυροδέματος σε ένα επίπεδο του αμφιθεάτρου με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών στο συγκεκριμένο σημείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Alessandro D’Alessio, αρχαιολόγο που εργάζεται στο γραφείο του επιστάτη, οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν επίγνωση του αντίκτυπου των σεισμών και το έλαβαν υπόψη στις κατασκευές τους. «Οι αψίδες στο Κολοσσαίο είναι οι καλύτερες δομές για την απορρόφηση των δονήσεων», δήλωσε.

Ο Tomaso Montanari, ιστορικός τέχνης, δήλωσε στην Telegraph ότι το πολιτιστικό κόστος των σεισμών ήταν τεράστιο και θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα για να προστατευθούν τα κτήρια και οι εκκλησίες.

«Η απώλεια της ρίζες μας σημαίνει ότι έχουμε χάσει το μέλλον», δήλωσε ο Montanari. «Στην Ιταλία οι πέτρες, τα κτήρια, οι εκκλησίες και τα έργα τέχνης είναι η ραχοκοκαλιά της χώρας».

Το Κολοσσαίο, χτίστηκε το 80 μ.Χ. και είναι το μεγαλύτερο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στον κόσμο. Στις μέρες μας προσελκύει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.