Εξέλιξη-βόμβα στα σχέδια της Βρετανίας για Brexit

Newsroom Newsroom

Εξέλιξη-βόμβα στα σχέδια της Βρετανίας για Brexit

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σημαίνει ότι το Brexit ενδέχεται ακόμη και να ανατραπεί ή να καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, τρεις ανώτεροι δικαστές έκριναν ότι η Τερέζα Μέι δεν έχει την εξουσία να χρησιμοποιήσει το βασιλικό προνόμιο και να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, χωρίς την προηγούμενη άδεια του βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία την ψηφοφορία. «Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι αύριο το πρωί ύστερα από αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου.

Η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τη δέσμευση της Μέι στις Βρυξέλλες να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit έως τον Μάρτιο. Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά σημείωσε ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν παροτρύνει το Λονδίνο να ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved