ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Σε μια μικρή πόλη του Νιού Χαμσάιρ, οι ψηφοφόροι έριξαν τη ψήφο τους και τα πρώτα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών έγιναν ήδη γνωστά.

Η πόλη ονομάζεται Ντίξβιλ Νοτς, βρίσκεται στα Απαλάχια Όρη, στο πλεόν απομακρυσμένο βόρειο - ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκεί κηρύχθηκε συμβολικά η έναρξη των εκλογών για την ανάδειξη του 45ου Προέδρου της χώρας.

Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτή της κοινότητας που είναι χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).

Λίγα λεπτά μετά, και λαμβάνοντας υπ΄όψιν την έβδομη, επιστολή, ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.

Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Συνηθισμένος να ψηφίζει τα μεσάνυκτα στο Ντίξβιλ Νοτς από το 1982, ο Πίτερ Τζόνσον δήλωσε ότι «ένα λαϊκιστικό κίνημα εξαπλώνεται στον πλανήτη» και πιστεύει ότι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, «ο Τραμπ έκανε καλό στη χώρα».

Με την εξαίρεση δύο ακόμη χωριών, στο Νιού Χαμσάιρ και τη Νέα Αγγλία αντίστοιχα, που ψηφίζουν τη νύχτα, τα εκλογικά κέντρα στις περισσότερες πολιτείες ανοίγουν ανάμεσα στις 13.00 και τις 14.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Περί 225 εκατομμύρια αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων