ΚΟΣΜΟΣ

Το τέλος της εποχής Καντάφι

Το τέλος της εποχής Καντάφι
Το ΝΑΤΟ πρόκειται να βομβαρδίσει το αρχηγείο του Καντάφι..

Ο μοναδικός και συμβολικός στόχος για να κλείσει το κεφάλαιο «Καντάφι» για τη Λιβύη είναι ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να βομβαρδίσει το βράδυ το κτήριο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη σύμφωνα με τους εξεγερμένους.

Ο Καντάφι βρίσκεται ακόμη στην Λιβύη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου συνταγματάρχη Ντέιβιντ Λέιπαν

Οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, πλην του οχυρωμένου κτηριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία.

Την ίδια ώρα, το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε την πληροφορία, πως βρέθηκαν δυο σοροί, η μια εκ των οποίων θα μπορούσε να ανήκει στον γιο του Καντάφι, Χαμίς.

Έχουν συλληφθεί οι άλλοι δυο γιοι του, Σάιφ αλ Ισλάμ και Σαάντι ενώ ο Μοχάμεντ Καντάφι, φέρεται πως έχει διαφύγει.

Η εποχή Καντάφι τελείωσε

Η «εποχή του Καντάφι τελείωσε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων στη Λιβύη, Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ.

Εξέφρασε την ελπίδα ο Μουαμάρ Καντάφι να είναι ακόμα ζωντανός ενώ μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Τρίπολη.

Ο διπλωματικός απεσταλμένος του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε πως η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει να εγκατασταθούν στο έδαφός της βάσεις του ΝΑΤΟ, μετά την κατάρρευση Καντάφι.

Οι εξεγερμένοι κατέλαβαν αεροδρόμιο και τηλεόραση

Την ίδια ώρα, οι αντικαθεστωτικοί καταλαμβάνουν το ένα δημόσιο κτήριο μετά το άλλο. Νωρίτερα πήραν τον έλεγχο του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Λιβύης το οποίο σταμάτησε να εκπέμπει ενώ στα χέρια τους έπεσε και το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Θύλακες αντίστασης υπάρχουν στα σύνορα με την Τυνησία, όπου δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με εξεγερμένους στην Μπουκάμας.

«Η τελική νίκη των εξεγερμένων διαγράφεται σαφώς και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν.

Αναφερόμενος στην τύχη του Μουάμαρ Καντάφι, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν έχει μεγάλη σημασία σε αυτό το στάδιο.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Τυνησία Γιούσεφ ελ Αγιέμπ αναγνώρισε τη «σαφή και αναμφισβήτητη νίκη» των εξεγερμένων και υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Λίβυων προσφύγων στην πατρίδα τους.

Διαβάστε επίσης: Τίτλοι τέλους για το καθεστώς Καντάφι