ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σλοβενία πανηγυρίζουν για την πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σερβίρουν… «πρωινό Μελάνια Τραμπ»

Στη Σλοβενία πανηγυρίζουν για την πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σερβίρουν… «πρωινό Μελάνια Τραμπ»

Ενθουσιασμένοι είναι οι κάτοικοι της κωμόπολης Σέβνιτσα, στην αριστερή όχθη του ποταμού Σάβα, στην κεντρική Σλοβενία, γενέτειρας της νέας πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Στην κωμόπολη των 5.000 κατοίκων περίμεναν με αγωνία τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο δήμαρχος Σρέτσκο Ότσβιρκ δήλωσε ευτυχισμένος που η Μελάνια Τραμπ, η οποία γεννήθηκε στη Σέβνιτσα το 1970 ως Μελάνια Κναβς θα είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι στήριξε τον σύζυγό της όσο χρειαζόταν για να κατακτήσει την νίκη.

Στα ΜΜΕ έχουν γραφτεί πολλά το προηγούμενο διάστημα για τη Σέβνιτσα, τον τελευταίο χρόνο με συνέπεια να προσελκύει το ενδιαφέρον τουριστών κυρίως ανθρώπων που αγαπούν την ορειβασία. Ο δήμαρχος της πόλης αναμένει ότι με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα αυξηθεί ο αριθμός των ξένων τουριστών στη Σέβνιτσα, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Η Μελάνια μιλούσε πάντα για την πατρίδα της και ο δήμαρχος είπε ότι “ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα τοποθετήσει τη Σέβνιτσα στον παγκόσμιο χάρτη και θα την κάνει πιο γνωστή μεταξύ άλλων μικρών πόλεων στην κεντρική Ευρώπη”.

Οι κάτοικοι της κωμόπολης λένε ότι η Μελάνια Τραμπ δεν κράτησε επαφή με τη Σέβνιτσα από τότε που έφυγε στις ΗΠΑ, αλλά παρόλα αυτά πιστεύουν ότι ο νέος της τίτλος θα συμβάλει στην προβολή της Σλοβενίας στον κόσμο.

Η Μελάνια δεν έζησε πολλά χρόνια στη Σέβνιτσα, καθώς φοίτησε σε λύκειο στη Λιουμπλιάνα και στη συνέχεια ακολούθησε καριέρα μοντέλου στην Ιταλία και στις ΗΠΑ. Έγινε υπήκοος ΗΠΑ το 2006.

melani sevnica 1

Ο Μπόγκομιλ Φερφίλα, Σλοβένος ειδικός στην αμερικανική πολιτική, δήλωσε ενθουσιασμένος για το νέο τίτλο της Μελάνια Τραμπ και είπε ότι μπορεί να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ο κ. Φερφίλα εξέφρασε τη θέση ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών που θα επισκέπτονται τη Σλοβενία. Τόνισε όμως ότι δεν αναμένει άλμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Σλοβενίας – ΗΠΑ.

Πάντως στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αυξήθηκαν οι επισκέψεις ξένων δημοσιογράφων που ρωτούσαν πληροφορίες για την Μελάνια Τραμπ, την οικογένειά της, το παρελθόν της στη Σλοβενία. Στην αρχή, σύμφωνα, με τον δήμαρχο στη Σέβνιτσα έφθαναν δημοσιογράφοι που γράφουν σε tabloids. Το τελευταίο όμως διάστημα στη Σέβνιτσα βρέθηκαν εκπρόσωποι σημαντικών πολιτικών ΜΜΕ απ' όλο τον κόσμο.

Η Μίριανα Γέλαντσις, παιδική φίλη της νέας πρώτης κυρίας των ΗΠΑ δήλωσε στο σλοβενική πύλη ειδήσεων siol.net ότι αισθάνθηκε άσχημα για “την αρνητική προσοχή” προς το πρόσωπο της Μελάνια τους τελευταίους μήνες.

“Όλα όσα είπαν και έγραψαν για εκείνη ήταν προσβλητικά και αυτή δεν είναι η Μελάνια που γνωρίζω εγώ” ανέφερε η κ. Γέλαντσιτς, η οποία είναι διευθύντρια στο δημοτικό σχολείο της πόλης. “Ήταν πολύ καλό κορίτσι, υπέροχη φίλη, εξαιρετικός άνθρωπος και πάντα με καλή πρόθεση”, υπογράμμισε.

Οι γονείς της νέας πρώτης κυρίας των ΗΠΑ ζουν ακόμη στη Σέβνιτσα και ο δήμαρχος είπε ότι έκαναν δωρεά στην κλινική της κωμόπολης, όταν γεννήθηκε ο γιος της, ο Μπάρον Τραμπ.

“Πάντα ανέφερε ότι μεγάλωσε σε μία όμορφη κοιλάδα, σε μία πόλη δίπλα σε ποταμό και ότι είναι πολύ ωραίο μέρος”, ανέφερε ο δήμαρχος της Σέβνιτσα. Οι κάτοικοι της Σέβνιτσα γιόρτασαν χθες τη νίκη του Τραμπ με αμερικανικές σημαίες και σαμπάνια, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Σλοβενίας, RTSLO.

Ένας καταστηματάρχης και ένας ιδιοκτήτης πιτσαρίας δεν έχασαν την ευκαιρία, ετοίμασαν πρωινό και το βάφτισαν Melanija (με j στα σλοβενικά). Τι περιέχει το πρωινό Melanija; Γιαούρτι, φράουλες, μασκαρπόνε, κρέμα, βάση από μπισκότα cookie και ζάχαρη.

Ενθουσιασμένος με τη νίκη Τραμπ και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Πανηγυρίζει από χθες, ημέρα ανακοίνωσης του εκλογικού αποτελέσματος των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, καθώς η σύζυγος του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια κατάγεται από τη χώρα.

Μάλιστα, ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός του Μίρο Τσεράρ για την μελλοντική πρώτη κυρία, που στο συγχαρητήριο μήνυμά του δεν εστίασε τόσο στον νέο πλανητάρχη, αλλά στην σύζυγό του και Μελάνια Τραμπ.

«Αρχικά, αφήστε με να συγχαρώ τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος που η Σλοβενία ήταν μέρος αυτών των εκλογών με την δική μας Μελάνια Τραμπ που έγινε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος ήδη γνωρίζει πολλά για τη Σλοβενία. Προσμένω σε μία μελλοντική συνεργασία και σε περαιτέρω εξέλιξη της ήδη καλά θεμελιωμένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», έγραψε στην ανακοίνωσή του ο Τσεράρ.

Σχετικές ειδήσεις