ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων

Γαλλία: Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων

Η Γαλλία απέτισε την Κυριακή (13/11) φόρο τιμής, με τελετές που πραγματοποιήθηκαν σε βαρύ κλίμα, στους 130 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στις επιθέσεις των τζιχαντιστών, που αιματοκύλισαν το Παρίσι, πριν από έναν χρόνο.

Μία ημέρα μετά την συναυλία του Στινγκ με αφορμή την επαναλειτουργία του κέντρου Μπατακλάν, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρέστη στις επίσημες εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου του 2015, των πλέον πολύνεκρων που συγκλόνισαν ποτέ την χώρα.

Από το Σταντ ντε Φρανς έως το Μπατακλάν, με στάσεις στα 6 μπαρ και εστιατόρια που βρέθηκαν στο στόχαστρο των τρομοκρατών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Σε κάθε στάση, αναγνώστηκαν τα ονόματα των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ούτε ο πρόεδρος ούτε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χιντάλγκο έκαναν δηλώσεις.

Τη μοναδική ομιλία εκφώνησε ο Μισέλ Ντιάς, ο πατέρας του οποίου, ο 63χρονος Μανουέλ, ήταν το πρώτο θύμα των τζιχαντιστών, στην έκρηξη έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι άφησαν 3.500 φαναράκια στα νερά του καναλιού Σεν Μαρτέν, στην καρδιά της συνοικίας που βρέθηκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Στα φανάρια είχαν κρεμάσει και σημειώματα:

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», «σας σκεφτόμαστε» ή «καλή αντάμωση» ήταν μερικά από τα μηνύματα που αναγράφονταν.