ΚΟΣΜΟΣ

«Μονόδρομος» η διμερής συνεργασία για ΗΠΑ και Κίνα

«Μονόδρομος» η διμερής συνεργασία για ΗΠΑ και Κίνα

Η Κίνα βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης σκληρής κριτικής από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν έμφαση στην αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τους ως τη μοναδική επιλογή εξέλιξης των διμερών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως μεταδίδουν τα κινεζικά ΜΜΕ.

Ο Τραμπ προανήγγειλε την επιβολή δασμών 45% στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε ότι το Πεκίνο επεμβαίνει άμεσα, ασκώντας παρεμβατική νομισματική πολιτική στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος (γουάν).

Παράλληλα, το Πεκίνο βρίσκεταισε μία περίοδο που είναι αντιμέτωπο με την κάμψη των εξαγωγών του και προσπαθεί να επαναπροσανατολίσει την κινεζική οικονομία προς την εσωτερική ζήτηση προϊόντων. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται ενώ αναμένεται και αναδιοργάνωση του ηγετικού πυρήνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πλαισιώνει τον πρόεδρο Σι μέσα στο 2017.

«Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η συνεργασία αποτελεί τη μόνη σωστή επιλογή στο διμερές πλαίσιο σχέσεων τόσο για την Κίνα, όσο και για τις ΗΠΑ», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Κίνας (CCTV), επικαλούμενη τη συνομιλία μεταξύ του προέδρου Σι και του Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε πως η χώρα του είναι θετική όσον αφορά τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων των υποδομών.

Ο εκπρόσωπος έκανε τη δήλωση αυτή όταν ρωτήθηκε αν η Κίνα θέλει να συμμετάσχει στα αμερικανικά σχέδια για κατασκευές υποδομών, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας με την ανανέωση των υποδομών της χώρας.

Η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία με τις ΗΠΑ για να επεκτείνει τη συνεργασία σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο Γκενγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου. «Όσον αφορά τους συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, η Κίνα είναι θετική για όλους τους τομείς που θα ωφελήσουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους, περιλαμβανομένων των υποδομών», δήλωσε ο Γκενγκ.

«Η Κίνα είναι ανοικτή κατ' αρχήν σε όλες τις εμπορικές ρυθμίσεις που είναι ευνοϊκές για την απελευθέρωση και διευκόλυνση του περιφερειακού εμπορίου, αλλά επιμένει ότι οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται», σημείωσε ο Γκενγκ.

Σχετικές ειδήσεις