ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2016

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2016

Η χρόνια που διανύουμε βρήκε, τόσο τη Βρετανία, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμέτωπες με διχαστικές πολιτικές εκστρατείες, στις οποίες ο λαϊκισμός, η απογοήτευση και η οργή υπερίσχυσαν του λόγου και των πραγματικών γεγονότων.

Ως εκ τούτου, το Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford Dictionaries) όρισε την «μετά-αλήθεια» (post-truth) ως τη λέξη της χρονιάς για το 2016, η οποία αποτυπώνει τα αισθήματα και τη διάθεση του αγγλόφωνου κόσμου για εφέτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Το λεξικό της Οξφόρδης διατυπώνει τον όρο ως όλα εκείνα «που σχετίζονται με τις συνθήκες στις οποίες τα αντικειμενικά γεγονότα έχουν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης από ό,τι οι προσφυγές στο συναίσθημα και τις προσωπικές απόψεις».

Η λέξη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1992 και σημείωσε 2,000% αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το λεξικό.

«Τροφοδοτούμενη από την άνοδο των social media ως πηγή είδησης και την αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα γεγονότα όπως παρουσιάζονται από την Εξουσία, η μετά-αλήθεια ως έννοια έχει βρει τη θέση της στη γλωσσική βάση ήδη εδώ και κάποιο καιρό», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Oxford Dictionaries, Casper Grathwohl.

Source: Politico.eu

Ρoή Ειδήσεων