ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο Πρόεδρος κράτους που αποκάλεσε τον Πούτιν «ήρωά» του όταν τον συνάντησε

Αυτός είναι ο Πρόεδρος κράτους που αποκάλεσε τον Πούτιν «ήρωά» του όταν τον συνάντησε

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε συναντήθηκε χθες (20/11) με τον άνθρωπο που θεωρεί «ήρωά» του, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να επικρίνει εκ νέου την «καταστροφική πολιτική» των χωρών της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ.

«Αρκετά κράτησε αυτό», δήλωσε ο Ντουτέρτε για την προνομιακή σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης του με τον Ρώσο Πρόεδρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λίμα του Περού, με τη συμμετοχή 21 ηγετών χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

«Τον τελευταίο καιρό βλέπω τις δυτικές χώρες να παρενοχλούν τις μικρές. Και δεν είναι αυτό όλο, είναι και πολύ υποκρίτριες», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Κάνουν δήθεν ότι ξεκινούν έναν πόλεμο, αλλά στην πραγματικότητα φοβούνται να προχωρήσουν. Αυτό το σφάλμα κάνουν οι ΗΠΑ και οι άλλες. Έκαναν πόλεμο σε τόσες χώρες, στο Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ με μόνη αιτιολογία ότι υπήρχαν (σύμφωνα με την Ουάσινγκτον) όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία τελικά δεν υπήρχαν».

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Περού, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων επανέλαβε την απειλή της χώρας του να αποχωρήσει από τον ΟΗΕ, καθώς «δεν κατάφερε να εμποδίσει πολέμους στους οποίους σκοτώθηκαν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά».

«Ξέρετε αν η Κίνα και η Ρωσία αποφάσιζαν να δημιουργήσουν με νέα τάξη, θα ήμουν ο πρώτος που θα προσχωρούσα», δήλωσε.

Τέλος, ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι θα ήθελε οι Φιλιππίνες να αποτελούν μέρος της Ευρώπης. «Παρά την απόσταση, έχουμε την επιθυμία να αποτελούμε μέρος της Ευρώπης, κυρίως στον τομέα του εμπορίου».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο πρόεδρος της Ρωσίας συζήτησε θέματα διμερών σχέσεων με τον ομόλογό του των Φιλιππίνων. «Χαίρομαι που μου δίνεται η δυνατότητα να συζητήσω μαζί σας το σύνολο των θεμάτων που άπτονται των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος και συνεχάρη τον Ντουτέρτε για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 9ης Μαΐου.

Ο Ντουτέρτε δήλωσε με τη σειρά του ότι επιθυμούσε ιδιαιτέρως τη συνάντηση με τον ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος εκπροσωπεί «μια σπουδαία χώρα».

Στη σύνοδο των χωρών του APEC, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τραν Ντάι Κουάν, ενώ αναμένεται να έχει διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κίνας Σι Σινπίνγκ, των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.