ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ανησυχητική η πολιτική του Ερντογάν - «Καμπανάκι» για την άνοδο του λαϊκισμού

Μέρκελ: Ανησυχητική η πολιτική του Ερντογάν - «Καμπανάκι» για την άνοδο του λαϊκισμού

Ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου και η φυλάκιση χιλιάδων επί χιλιάδων πολιτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ επικρίνοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο δήλωσε: «φυσικά και θα διατηρήσω τους διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία κατά την γενική πολιτική συζήτηση για τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2017 στη γερμανική βουλή.

Η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατά της διακοπής των επαφών με την Τουρκία και χαιρέτισε δε την πρόσφατη επίσκεψη του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ στην Τουρκία : «Η Γερμανία έχει κάθε συμφέρον να συνεργαστεί με ένα συνετό τρόπο με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν αποκλείει το να ειπωθεί ξεκάθαρα ό,τι θεωρείται ανησυχητικό», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Ερντογάν ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα της «πράττει όσα και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Η Μέρκελ απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αντιταχθούν στους λαϊκιστές.

Σφοδρές επικρίσεις από την αριστερή αντιπολίτευση

Προηγουμένως, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ης Αριστεράς (Die Linke) επέκρινε σφοδρά την γερμανική κυβέρνηση για την άνοδο της λαϊκισιτκής ακροδεξιάς: «Είναι η κοινή σας πολιτική, η οποία κατέστησε εν τω μεταξύ το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD ισχυρό και στη Γερμανία, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης αναφερόμενη στον μεγάλο συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών.

«Στη Γερμανία αναπτύσσονται η κοινωνική ανισότητα και η ανασφάλεια και μαζί τους τα εκλογικά αποτελέσματα του AfD», είπε η χαρισματική αριστερή πολιτικός και σύζυγος του Όσκαρ Λαφονταίν.

«Κάθε έκτος συνταξιούχος ζει στη φτώχεια. Εκατομμύρια εργαζομένων όπως λ.χ. οι δανεικοί υποβαθμίστηκαν σε απασχολούμενους δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε η Σάρα Βάγκενκνεχτ. Χαρακτήρισε δε τον καπιταλισμό που κυριαρχεί στη Γερμανία «αρπακτικό καπιταλισμό». Τόνισε επίσης ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα υποχρηματοδοτείται. Υπερχρεωμένοι δήμοι και κοινότητες προσφέρουν ολοένα και λιγότερα στους πολίτες. Οι μεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν 30% φόρο, ενώ σε μεγάλες πολυεθνικές όπως η Apple ή η Google στην Ευρώπη δείχνεται επιείκια στους φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι φτάνουν σχεδόν το 0%».

«Η δημοκρατία έχει και στην Γερμανία μέλλον μόνο εάν δοθεί στους πολίτες ξανά η αίσθηση ότι η αξιοπρέπειά τους και οι στοιχειώδεις βιωτικές τους ανάγκες αναγνωρίζονται. Επιτέλους, λάβετέ το υπόψη, εάν δεν θέλετε να θεωρηθείτε υπεύθυνοι ότι ανοίξατε κάποιο αστιγμή το δρόμο σε έναν Γερμανό Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε η Βάγκενκνεχτ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Αριστεράς επέκρινε επίσης την γερμανική κυβέρνηση ότι έχει απομονώσει τη Γερμανία στην Ευρώπη και έχει επιλέξει «έναν Τούρκο δικτάτορα ως εταίρο».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε για την διασπορά πλαστών πληροφοριών στο Ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στρώνουν το έδαφος στον λαϊκισμό.

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να μην υποτιμούμε αυτό που συμβαίνει με την ψηφιοποίηση και το Ιντερνετ» δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για τη γενική πολιτική ενώπιον της ομοσπονδιακής βουλής. «Εχουμε σήμερα πολλούς ανθρώπους που συμβουλεύονται μέσα που βασίζονται σε κανόνες πολύ διαφορετικούς από τα δημοσιογραφικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.

«Δεν θέλω να πω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται μία άποψη ορίζεται διαφορετικά σήμερα σε σχέση με 25 χρόνια πριν», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος, έκανε λόγο για «πλαστές ιστοσελίδες, για κατασκευασμένες πληροφορίες, για τρολ και για προϊόντα αυτόματης αναπαραγωγής» που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαμορφώνουν άποψη. Προειδοποίησε επίσης κατά των «απόψεων που αυτο-ενισχύονται μέσω αλγορίθμων» κατά τη διάρκεια της πρώτης της ομιλίας στην Μπούντεσταγκ από την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητάς της για την καγκελαρία.

«Κάτι άλλαξε...καθώς εξελισσόταν η παγκοσμιοποίηση», είπε η Άνγκελα Μέρκελ επιμένοντας στο γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος αναπτύσσεται σε ένα «περιβάλλον τελείως διαφορετικό» από εκείνο που επικρατούσε κατά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Ικανοποιημένο το 50% των Γερμανών από την Μέρκελ

Ικανοποιημένο με την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ δηλώνει το 50% του συνόλου των ερωτηθέντων, το 68% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και των Πρασίνων και το 58% των αριστερών. Επίσης ικανοποιημένο δηλώνει το 58% των αποφοίτων λυκείων και πανεπιστημίων.

Το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του περιορισμού της διάρκεια της θητείας των καγκελαρίων,το 37% θεωρεί ότι δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι είναι αρκετές, ενώ το 49% απορρίπτει τον χρονικό περιορισμό. Κατά του περιορισμού τάσσονται κυρίως όσοι είναι μεταξύ 18-29 ετών (56%) και το 64%των υποστηρικτών του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern.

Το 47% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του να ασχολείται η καγκελάριος περισσότερο με τα προβλήματα της Γερμανίας και όχι με τα διεθνή θέματα, το 86% εξ αυτών μάλιστα είναι υποστηρικτές του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Το 54% των ερωτηθέντων θα συμφωνούσε με την μετακίνηση του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς όταν εκλεγεί το Φεβρουάριο του 2017 νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο τωρινός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, δεν τον εγκρίνει το 24% και το 22% δεν εκφράζει άποψη.

Τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σούλτς θα τον ψήφιζε το 27 % για καγκελάριο αντί του προέδρου του κόμματός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εάν ο καγκελάριος εξελέγετο απ΄ευθείας από τον λαό, ενώ την νυν καγκελάριο Μέρκελ το 49%. Αν ήταν υποψήφιος ο Γκάμπριελ θα τον ψήφιζε το 16% και την πρόεδρο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το 50%.

Ρoή Ειδήσεων