ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Στάχτη 168 βυτιοφόρα του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Παλμύρα

Συρία: Στάχτη 168 βυτιοφόρα του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Παλμύρα

Ο βομβαρδισμός αυτός εκτιμάται πως «προκάλεσε μια ζημία ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων» στο ΙΚ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνασπισμού.

Ο διεθνής συνασπισμός ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ και στη Συρία γνωστοποίησε ότι κατέστρεψε 168 βυτιοφόρα φορτηγά του ΙΚ χθες Πέμπτη κοντά στην Παλμύρα, όπου οι τζιχαντιστές έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο συνασπισμός «συνεχίζει να εντείνει τις προσπάθειές του στον αεροπορικό πόλεμο εναντίον των χρηματοοικονομικών πόρων του ΙΚ», σημείωσε ο επισμηναγός Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βαγδάτη.

Ο διεθνής συνασπισμός πλήττει συχνά πετρελαιοπηγές που εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές στη Συρία, ενώ έχει ήδη εξαπολύσει επανειλημμένες επιδρομές για να καταστρέψει τον στόλο των βυτιοφόρων που χρησιμοποιεί το ΙΚ.

Τον Ιούλιο, υπολόγιζε ότι έχει καταστρέψει τους μισούς από τους πετρελαϊκούς πόρους που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών χάρη στις επιδρομές αυτές, οι οποίες κατά τις εκτιμήσεις του συνασπισμού έχουν κόστος της τάξης των 15 εκατομμυρίων τον μήνα.

Οι ΗΠΑ και ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται αρχικά προσπαθούσαν να περιορίσουν τις επιδρομές εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Συρίας και του Ιράκ, να αποφύγουν την καταστροφή παραγωγικών πόρων που θα μπορούσαν να προσφέρουν έσοδα στις νόμιμες κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Αλλά το φθινόπωρο του 2015 αποφάσισαν να εντείνουν τις επιδρομές εναντίον τέτοιων στόχων, στο πλαίσιο της παρατεινόμενης εκστρατείας εναντίον του ΙΚ.

Το ΙΚ έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες νέα επίθεση εναντίον της Παλμύρας, μιας πόλης όπου βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, στο κέντρο της Συρίας, σύμφωνα με μια ΜΚΟ, που έκανε λόγο για 15 νεκρούς στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων μόνο σήμερα.

Οι νέες απώλειες αυξάνουν στους 49 τους νεκρούς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στις συγκρούσεις τους με τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην επαρχία Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές έχουν πλησιάσει στα 4 χιλιόμετρα από την Παλμύρα, την οποία είχαν απολέσει τον Μάρτιο σε μια επιχείρηση των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις