ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά Lockheed Martin για τα F-35: Το κόστος τους είναι εκτός ελέγχου!

Τραμπ κατά Lockheed Martin για τα F-35: Το κόστος τους είναι εκτός ελέγχου!

Μέτωπο με την Lockheed Martin, η οποία πρόκειται να παραδώσει στις ΗΠΑ 90 μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας, το - εκτός ελέγχου, όπως το χαρακτήρισε - κόστος των οποίων μπορεί να φτάσει το 1 τρισ. δολάρια, άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, προαναγγέλλοντας περικοπές στις δαπάνες.

Όπως έγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στο λογαριασμό του στο twitter, «το πρόγραμμα των F-35 και το κόστος του είναι εκτός ελέγχου. Δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν και θα σωθούν από στρατιωτικές (και άλλες) δαπάνες μετά την 20ή Ιανουαρίου».

trump twitter

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, η παράδοση των αεροσκαφών έχει καθυστερήσει περίπου πέντε χρόνια, ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η Lockheed Martin έλαβε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας 1,3 δισ. δολάρια προκαταβολή για τα μαχητικά αυτά, «προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοσή τους». Το υπουργείο δήλωνε μάλιστα τότε πως η σύμβαση με την εταιρεία επανεξετάζεται…

Όπως και να έχει, το tweet του Τραμπ είχε άμεσο αντίκτυπο στη μετοχή της Lockheed Martin, η οποία «βούλιαξε» σχεδόν 3% σε μόλις μία ώρα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν και πολλά σενάρια για την απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, ωστόσο σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Lockheed Martin η απόκτηση μιας πολεμικής μοίρας 20 F-35 από τη χώρα μας δεν είναι εφικτή για τον απλό λόγο ότι προτεραιότητα έχουν οι χώρες συμπαραγωγής…

Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνει κάποιος εκσυγχρονισμός των υφισταμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Σχετικές ειδήσεις