ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η επιχείρηση για εκκένωση του Χαλεπίου θα επαναληφθεί

Συρία: Η επιχείρηση για εκκένωση του Χαλεπίου θα επαναληφθεί

Η επιχείρηση αποχώρησης των Σύρων ανταρτών και των αμάχων έχει ανασταλεί και η συμφωνία για απομάκρυνση τους από την πολύπαθη πόλη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου, που έχει ανασταλεί, θα επαναληφθεί όταν επιτραπεί στους τραυματίες να εξέλθουν από τα πολιορκούμενα σιιτικά χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε Σύρος αξιωματούχος.

«Αν η εκκένωση των τραυματιών στην Κεφράγια και την αλ-Φούα πραγματοποιηθεί, η επιχείρηση για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου θα επαναληφθεί αμέσως», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι, προκειμένου να επιτραπεί η συνέχιση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης των αμάχων στις ανατολικές συνοικίες της συριακής πόλης.

«Προτρέπω όλα τα μέρη και την διεθνή κοινότητα να σεβαστούν την συμφωνία εκεχειρίας και να υποστηρίξουν την διαδικασία απομάκρυνσης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια σειρά μηνυμάτων που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Η εκεχειρία την οποία διαπραγματεύτηκε η Τουρκία στο Χαλέπι και η συνέχιση των επιχειρήσεων αποτελούν την τελευταία ελπίδα που απομένει για τους αθώους» πρόσθεσε ο ίδιος. «Ο λαός του Χαλεπιού δεν είναι μόνος» έγραψε επίσης ο Ερντογάν. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε τις ζωές αθώων», συμπλήρωσε.

Έκκληση ΟΗΕ για συνέχιση της εκκένωσης του Χαλεπίου

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε όλα τα μέρη στη Συρία να ξαναρχίσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι με «ασφαλή» τρόπο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούν όλους τους πόρους και το προσωπικό που διαθέτουν και ζητούν από τα μέρη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτραπεί η επανέναρξη, με κάθε ασφάλεια, αυτής της διαδικασίας απομάκρυνσης», δήλωσε ο Μπαν στον Τύπο.

Νωρίτερα, η Γαλλία γνωστοποίησε ότι θα πιέσει προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγγυηθεί πως η διαδικασία απομάκρυνσης στο Χαλέπι θα γίνει υπό τον συντονισμό διεθνών παρατηρητών, ότι θα διανεμηθεί στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι τα νοσοκομεία θα προστατευθούν.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φρανσουά Ντελάτρ, δήλωσε ότι θα υποβάλει εντός της ημέρας μια πρόταση για αυτό στο ΣΑ, αμέσως μετά την ενημέρωση που θα κάνει ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τον συντονισμό της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο προκειμένου να αναληφθεί επειγόντως δράση για τη διάσωση του άμαχου πληθυσμού στο Χαλέπι με μια απόφαση την οποία έχουμε αρχίσει να συντάσσουμε», ανέφερε ο Ντελάτρ. Ερωτηθείς ποιος θα μπορούσε να συντονίσει και να επιτηρήσει μια τέτοια επιχείρηση, ο πρεσβευτής της Γαλλίας απάντησε ότι υπάρχουν «πόροι του ΟΗΕ επί του πεδίου».

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, που υποστηρίζει στρατιωτικά τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο ΣΑ έξι φορές για να αποτρέψει την έγκριση αποφάσεων σχετικά με τον συριακό πόλεμο αφότου ξέσπασε το 2011. Η Κίνα έχει ασκήσει το δικό της πέντε φορές για το ίδιο ζήτημα.

Κατά τον Ντελάτρ, «εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση στο ΣΑ, μπορεί να επιδιώξουμε μια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης» του ΟΗΕ, με στόχο «να μεγιστοποιήσουμε την πίεση σε αυτούς που επηρεάζουν τις εξελίξεις επί του πεδίου». Η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να γίνει είτε από την πλειοψηφία των 193 χωρών-μελών της ή από τα εννέα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του ΣΑ. Μόνο 10 τέτοιες συνεδριάσεις έχουν συγκληθεί μέχρι σήμερα.

Σε μια χωριστή συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο το Μεσανατολικό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι η Μόσχα κάνει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης» στη Συρία και ειδικά στο Χαλέπι και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας και η επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων».

Ρoή Ειδήσεων