ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Βερολίνο: Ξεψαχνίζουν το παρελθόν του μακελάρη

Τρομοκρατική επίθεση Βερολίνο: Ξεψαχνίζουν το παρελθόν του μακελάρη

Ειδήσεις για τρομοκρατική επίθεση Βερολίνο: Ο Αμρί, ο βασικός ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, έφυγε για την Ευρώπη το 2011 από την εξαθλιωμένη πόλη-γενέτειρά του για να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένεια του, σύμφωνα με τα αδέρφια του, Ουάλιντ και Αμπντελκάντερ.

Έξω από το σπίτι της οικογένειας του Άνις Αμρί σε μια γειτονιά της Ουεσλατίας, μιας από τις φτωχές πόλεις της κεντρικής Τυνησίας, βρισκόταν σήμερα σταθμευμένη μια αστυνομική δύναμη, ενώ ερευνητές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τυνησίας συνομιλούσαν με τον πατέρα και τα αδέρφια του.

«Όταν έφυγε από την Τυνησία ήταν ένας κανονικός έφηβος. Κατανάλωνε αλκοόλ και δεν προσευχόταν ποτέ» δήλωσε ο Ουάλιντ στο τηλεοπτικό σταθμό Sky News Arabia. «Δεν είχε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ο πατέρας μου, ο αδερφός μου και εγώ προσευχόμασταν τακτικά, αλλά εκείνος όχι», πρόσθεσε.

Τα δύο αδέρφια του κύριου υπόπτου της επίθεσης στο Βερολίνο εκφράζουν φόβους ότι ο Αμρί ενδεχομένως να ριζοσπαστικοποιήθηκε από ακραίους ισλαμιστές σε φυλακές της Ιταλίας μεταξύ 2011 και 2015, όπου εξέτιε την ποινή του καταδικασμένος για πυρπόληση ενός σχολείου.

Ο Ουάλιντ είπε δακρυσμένος πως η τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον αδερφό του ήταν πριν από δέκα μέρες. «Βρισκόμασταν σε επαφή μέσα από το facebook και μέσω τηλεφώνου και δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία», υποστήριξε, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ριζική αλλαγή του χαρακτήρα του Αμρι στους συγκρατούμενους του.

«Μπορεί να τον πείσανε σε αυτό όταν ήταν στην φυλακή όπου γνώρισε αλγερινούς, αιγύπτιους και σύριους», τόνισε. «Δεν εκπροσωπεί ούτε εμάς, ούτε την οικογένεια μας», δήλωσε ο Αμπντελκάντερ για τον αδερφό του στο τηλεοπτικό σταθμό Sky News Arabia. «Μπήκε στην φυλακή με έναν χαρακτήρα και αποφυλακίστηκε με έναν εντελώς διαφορετικό», είπε.

Η αστυνομία της Γερμανίας δεν έχει ακόμη εξακριβώσει ποιος οδήγησε το φορτηγό στην αγορά την Δευτέρα, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ να δηλώνει όμως ότι με «μεγάλη πιθανότητα» αυτός ήταν ο Αμρί. Ο Αμπντελκάντερ όμως δηλώνει σίγουρος ότι ο αδερφός του είναι αθώος.

Ο ντε Μεζιέρ δήλωσε σήμερα ότι οι ερευνητές εντόπισαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αμρί στην πόρτα του φορτηγού και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του σε όλη την Ευρώπη.

«Αν το έκανε, αυτό αποτελεί ντροπή για μας. Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν το έκανε. Πήγε στην Ευρώπη για κοινωνικούς λόγους, για να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένεια μας», τόνισε ο Αμπντελκάντερ στους δημοσιογράφους.

Το αν και το πότε ο Αμρί ριζοσπαστικοποιήθηκε μένει να αποδειχθεί. Αλλά στην Ουεσλατία, μια φτωχική πόλη, οι κάτοικοι τονίζουν ότι το 2014 αρκετά νεαρά παιδιά έφυγαν για να πολεμήσουν σε ισλαμιστικές μαχητικές οργανώσεις στην Συρία, στο Ιράκ και στην γειτονική Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Ουάλιντ ο Αμρί έφυγε όντως από την Ιταλία το 2015, με προορισμό την Γερμανία, μέσα από το κύμα μεταναστών και προσφύγων, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελβετία.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο

Σχετικές ειδήσεις