ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκεχειρία τέλος – Ο Άσαντ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παρά τη συμφωνία

Συρία: Εκεχειρία τέλος – Ο Άσαντ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παρά τη συμφωνία

Δέκα και πλέον οργανώσεις ανταρτών που δρουν στη Συρία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν κάθε συζήτηση που συνδέεται με τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες προβλεπόταν να αρχίσουν στην Αστάνα, σε αντίδραση στις «παραβιάσεις» από το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τέσσερις ημέρες.

Καθώς «οι παραβιάσεις αυτές συνεχίζονται, οι παρατάξεις των ανταρτών ανακοινώνουν (...) το πάγωμα κάθε συζήτησης που αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα», διεμήνυσαν οι οργανώσεις αυτές σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, αναφερόμενες στις διαπραγματεύσεις που προγραμμάτιζαν να γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν από τη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος της Δαμασκού, και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Νωρίτερα χθες (2/1) ο συριακός στρατός βομβάρδισε ξανά μια περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει ζωτικής σημασίας πηγές υδροδότησης για την πρωτεύουσα, κάτι που ώθησε τους αντάρτες να καταγγείλουν άλλη μια παραβίαση της ανακωχής.

Η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός--της νιοστής από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, πριν από σχεδόν έξι χρόνια--θα άνοιγε θεωρητικά τον δρόμο για τις συνομιλίες στην Αστάνα, υπό την αιγίδα της Μόσχας, της Τεχεράνης και της Άγκυρας.

Η περιοχή που επλήγη ιδιαίτερα από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος είναι η Ουάντι Μπαράντα, περίπου 15 χλμ. από τη Δαμασκό, όπου βρίσκονται σημαντικές πηγές για την υδροδότηση της πρωτεύουσας των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων και των περιχώρων της.

Επί δύο εβδομάδες, η συριακή Πολεμική Αεροπορία πλήττει σχεδόν καθημερινά την περιοχή αυτή και τα κυβερνητικά στρατεύματα προέλασαν χθες ως τα όρια της Άιν αλ Φίγκε, μιας σημαντικής πηγής.

Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή από πυρά ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικές ειδήσεις