ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν «βλέπει» καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ

Ο Ερντογάν «βλέπει» καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί απότομα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο διάλογος της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα ανακτήσει ρυθμό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πως θα φθάσουν σε ομοφωνία σε περιφερειακά θέματα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία -σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ- έχουν επιδεινωθεί απότομα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση κατηγορούν για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999 και θέλουν την έκδοσή του. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι έχει ανάμιξη στο πραξικόπημα.

Έχουν επίσης οργιστεί με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ προς την κουρδική πολιτοφυλακή που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Τουρκία θεωρεί πως η οργάνωση είναι παρακλάδι του PKK, που διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες αντάρτικο διεκδικώντας την αυτονομία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία και βρίσκεται πίσω από σειρά πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων.

«Πιστεύω ότι θα επισπεύσουμε τον διάλογο όταν αναλάβει καθήκοντα ο κ. Τραμπ. Πιστεύω πως θα φθάσουμε σε ομοφωνία με τον κ. Τραμπ, ιδιαίτερα σε περιφερειακά ζητήματα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στους Τούρκους πρεσβευτές που συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για μια ετήσια διάσκεψη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει νωρίτερα στους πρεσβευτές πως πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν θα κάνει τα ίδια λάθη όπως η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ στις σχέσεις με την Τουρκία.

Είπε πως η Τουρκία περιμένει από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον Γκιουλέν και να τερματίσει τη συνεργασία της με την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.

Ωστόσο οποιοσδήποτε μήνας του μέλιτος με την κυβέρνηση του Τραμπ είναι πολύ πιθανόν να είναι βραχύβιος. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν είναι δικαστικό θέμα, όχι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πως η οιαδήποτε διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις