ΚΟΣΜΟΣ

To Brexit μόλις έγινε επίσημο! Οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

To Brexit μόλις έγινε επίσημο! Οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σήμερα (17/1) στην ομιλία της που είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση της στρατηγικής της σχετικά με το Brexit.

Η Μέι εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει «σταδιακά» ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», σημείωσε.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς, ενώ ανέφερε επίσης πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες. Όμως πρόσθεσε, δε, θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές».

«Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», πρόσθεσε η Μέι. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (...) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», υπογράμμισε.

Η Bρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του.

«Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», τόνισε η Μέι.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία ΕΔΩ.

Σχετικές ειδήσεις