ΚΟΣΜΟΣ

Έγγραφο-«φωτιά»: Τα ντοκουμέντα της CIA για Ελλάδα και Τουρκία!

Έγγραφο-«φωτιά»: Τα ντοκουμέντα της CIA για Ελλάδα και Τουρκία!

Ένα τεράστιο όγκο εγγράφων που αφορούν στην Τουρκία και κατ΄ επέκταση τα ελληνοτουρκικά αποδέσμευσε η CIA και φέρνει στο προσκήνιο της δημοσιότητας το Militaire.gr.

Πρόκειται για «θησαυρό πληροφοριών» σχετικά με τις εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετία του ‘80, την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και τα αποτελέσματα μιας πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης των δύο χωρών στο Αιγαίο και στη Θράκη!

Τα έγγραφα είναι πάρα πολλά και οι πληροφορίες ακόμη περισσότερες.

Συγκεκριμένα, έγγραφο με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 1987 αναφέρει:

• Σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας στη Θράκη -ακόμη κι αν αυτή είναι μικρής διάρκειας- και οι δύο πλευρές θα έχουν τόσες απώλειες ώστε καμία από τις δύο τους δεν αναμένεται να αποκτήσει «ουσιώδες πλεονέκτημα».

•Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα έξι σημαντικότερα νησιά της από μια πιθανή τουρκική ενέργεια που θα έχει στόχο την κατάληψη ενός εξ αυτών. Οι απώλειες και για τις δύο πλευρές θα είναι μεγάλες.

•Χαρακτηρίζει σοβαρή τη πιθανότητα η Τουρκία να στοχεύσει στην κατάληψη ενός μικρότερου νησιού, κατονομάζοντας συγκεκριμένα το Καστελόριζο.

•Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή διέθετε το πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα έναντι της Τουρκίας. Η εκτίμηση στηρίζεται στην «νταηλίδικη» όπως χαρακτηρίζεται στάση της στην κρίση του Μαρτίου 1987!

•Αναφέρεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

•Η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα στην Κύπρο.

•Γίνεται η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την Κύπρο στρατιωτικά αν εμπλακεί παράλληλα σε πόλεμο σε Αιγαίο ή Θράκη.

•Από το 1987 κιόλας γίνεται η πρόβλεψη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται σε ρυθμούς που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ακολουθήσει . Γίνεται μάλιστα συγκεκριμένη πρόβλεψη για αύξηση σε διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών F-16 των Τούρκων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

•Οι προτάσεις των Αμερικανών είναι να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας και σε Ελλάδα και σε Τουρκία με οπλικά συστήματα που θα κάνουν τις δυο χώρες να …αισθάνονται πιο άνετα η μία απέναντι στην άλλη, με στόχο τις την αύξηση των πωλήσεων από αμερικανικές βιομηχανίες, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις εξοπλιστικές ανάγκες της Ελλάδας και της Τουρκίας!

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το σχετικό έγγραφο.

Σχετικές ειδήσεις