ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το ιστορικό τηλεφώνημα έπεται συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Μετά το ιστορικό τηλεφώνημα έπεται συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο, ανακοίνωσε σήμερα (30/1) το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν και ο Τραμπ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο (28/1), την οποία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε καλή.

«Όμως δεν είναι δυνατό να μιλήσουμε για κάποια συμφωνία (για την άρση των κυρώσεων)», πρόσθεσε.

«Αρχικά θα πρέπει να ορίσουμε την ημέρα και την ώρα της συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων. Οι σύμβουλοί τους εργάζονται πάνω σε αυτό τώρα», σημείωσε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι μια συνάντηση ενδέχεται να συμφωνηθεί πριν από τη σύνοδο της G20 στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, την πρώτη μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.

«Είδαμε ότι είναι έτοιμοι (οι Αμερικάνοι) να λύσουν δύσκολα προβλήματα μέσω του διαλόγου, κάτι το οποίο ζητεί εδώ και καιρό ο πρόεδρος Πούτιν και δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν βρήκε απάντηση», τόνισε ο Πεσκόφ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας τους οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στην κρίση στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απηχώντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν «ώστε να πετύχουν περισσότερη ειρήνη σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Συρίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η κοινή μάχη Ρωσίας και ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Πάντως αναφορικά με το διάταγμα του Τραμπ να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι δεν είναι κάτι που αφορά τη Ρωσία. «Δεν είναι δική μας δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ ήταν ενδεικτική του αμοιβαίου σεβασμού

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν μια επίδειξη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο ανδρών, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο τηλεφώνημα, την πρώτη συνομιλία τους αφότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοικοδομήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και να συνεργαστούν στη Συρία.

Για τη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ειδικότερα ότι δύο χώρες θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν για το χρόνο και τις λεπτομέρειες των μελλοντικών επαφών που θα έχουν. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία, στη διάρκεια του διαλόγου που θα έχει με τις ΗΠΑ, προτίθεται να διευκρινίσει το θέμα της δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία, όπου οι πρόσφυγες θα αισθάνονται ασφαλείς, προσθέτοντας ότι η δημιουργία αυτών των ζωνών απαιτεί την ύπαρξη μιας πρακτικής συμφωνίας με τις συριακές αρχές.

Ρoή Ειδήσεων