ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Στις 20 Φεβρουαρίου ο νέος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό

Συρία: Στις 20 Φεβρουαρίου ο νέος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό

Ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν την Τρίτη (31/1) σε δημοσιογράφους διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου, αλλά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν αναβληθεί.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να αναβάλει τις συνομιλίες για να εκμεταλλευτεί τις διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν, τις οποίες διοργανώνουν η Μόσχα, η Αγκυρα και η Τεχεράνη.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα κατέληξαν με τη συμφωνία των τριών δυνάμεων να επιβλέψουν την τήρηση της εκεχειρίας της 30ης Δεκεμβρίου από τη συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες.

«Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στην πρωτοβουλία αυτή της Αστάνα να τεθεί σε εφαρμογή από μόνη της», είπε ο ντε Μιστούρα εκτός της αίθουσας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Εάν η κατάπαυση του πυρός αποβεί όσο σταθερή ελπίζουμε (ότι θα είναι), αυτό θα βοηθήσει τις σοβαρές συνομιλίες για να καταφέρουμε κάτι συγκεκριμένο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προσκλήσεις για τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη θα εκδοθούν στις 8 Φεβρουαρίου.

Εάν η συριακή αντιπολίτευση δεν μπορέσει να συμφωνήσει στους αντιπροσώπους της, θα τους επιλέξει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον ντε Μιστούρα, «για να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση».

Ρoή Ειδήσεων