ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν «δοκιμάζει» την υπομονή του Ντόναλντ Τραμπ (Vid)

Το Ιράν «δοκιμάζει» την υπομονή του Ντόναλντ Τραμπ (Vid)

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ο στρατηγός Χοσεΐν Ντεγάν, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση από την Τεχεράνη μιας «δοκιμής» πυραύλου, όπως κατήγγειλαν οι ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι αυτή δεν έγινε σε παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τη Δύση ούτε σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε σήμερα (1/2) το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Η ενέργεια αυτή δεν είναι αντίθετη με την συμφωνία για τα πυρηνικά ούτε με την απόφαση 2231» του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία αυτή, σημείωσε.

«Η δοκιμή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης του αμυντικού προγράμματος» του Ιράν, πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας.

Η απόφαση 2231 «καλεί το Ιράν να μην πραγματοποιήσει καμία ενέργεια που να συνδέεται με βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνική κεφαλή». Το Ιράν εξακολουθεί να βεβαιώνει ότι οι πύραυλοί του δεν έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

gallery 1485889297 gettyimages 514436578

«Η πρόσφατη αυτή δοκιμή έγινε σύμφωνα με τα σχέδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους να αναμειχθούν στις αμυντικές μας υποθέσεις», συμπλήρωσε εξάλλου ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, σύμφωνα και με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε χθες «εντελώς απαράδεκτη» την πραγματοποίηση την Κυριακή από το Ιράν της δοκιμής αυτής ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς.

«Το επιβεβαιώσαμε», σημείωσε κατά το πέρας έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα αυτό.

Musudan by JamesMartinCNS on Sketchfab

«Γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να κάνουν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές», υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι η δοκιμή αυτή αφορούσε έναν πύραυλο που μπορεί να μεταφέρει φορτίο 500 κιλών κι έχει ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων. «Αυτό είναι περισσότερο από αρκετό για να φέρει μια πυρηνική κεφαλή», κατέληξε.


Σχετικές ειδήσεις