ΚΟΣΜΟΣ

Bild: «Μήπως η Γερμανία κουράστηκε από την Μέρκελ;»

Bild: «Μήπως η Γερμανία κουράστηκε από την Μέρκελ;»

Ο Σουλτς έχει δηλώσει πως θα νικήσει την Μέρκελ με μια εκστρατεία που θα έχει στόχο να ξεπερασθούν οι «βαθιές διαιρέσεις».

Η γερμανική εφημερίδα Bild θέτει σήμερα ανοικτά το ερώτημα αν οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αφού δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται των συντηρητικών της καγκελαρίου.

«Μήπως η Γερμανία κουράστηκε από την Μέρκελ;», ρωτάει στον τίτλο της η Bild, αφού μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για την εφημερίδα το ινστιτούτο INSA έδειξε πως το κεντροαριστερό SPD προηγείται με 31% των συντηρητικών, οι οποίοι συγκεντρώνουν 30%.

Το SPD, ήσσων εταίρος στον κυβερνώντα «μεγάλο συνασπισμό» της Μέρκελ, υπολειπόταν εδώ και χρόνια στις δημοσκοπήσεις των συντηρητικών ενώσεων CDU/CSU. Την τελευταία φορά που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές ήταν το 2002 υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όμως το SPD έχει ενισχυθεί μετά την ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς ως νέου ηγέτη του την περασμένη εβδομάδα.
Ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου, αντικατέστησε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε πως παραμερίζει για να ενισχύσει τις πιθανότητες του κόμματος να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Σουλτς έχει δηλώσει πως θα νικήσει την Μέρκελ με μια εκστρατεία που θα έχει στόχο να ξεπερασθούν οι «βαθιές διαιρέσεις» που, όπως λέει, έχουν τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

«Μια αμφίρροπη κούρσα ανάμεσα στο SPD και την Ένωση (CDU/CSU) είναι σε κάθε περίπτωση καλή για τη γερμανική δημοκρατία», αναφέρει η Bild σε κύριο άρθρο της, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη του SPD καθιστά λιγότερο πιθανό έναν νέο μεγάλο συνασπισμό.

Αντίθετα από άλλους ηγέτες του SPD, ο Σουλτς δεν είχε κανέναν ρόλο στους μεγάλους συνασπισμούς της Μέρκελ -οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων επειδή κανένας άλλος συνασπισμός δεν είναι μαθηματικά ή πολιτικά δυνατός- και μπορεί ευχερέστερα να επικρίνει τα πεπραγμένα της.

Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, ηγείται τώρα του δεύτερου μεγάλου συνασπισμού της με το SPD. Ανάμεσα στους δύο, είχε ηγηθεί από το 2009 έως το 2013 ενός συνασπισμού με το μικρότερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Το SPD είχε διερευνητικές συνομιλίες με τους οικολόγους Πράσινους και με το αριστερό κόμμα Die Linke για τον σχηματισμό μετεκλογικά ενός αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.

Σχετικές ειδήσεις