ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρόεδρος της Γερμανίας εξελέγη ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

Νέος πρόεδρος της Γερμανίας εξελέγη ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

Ο Σταϊνμάιερ θα αναλάβει επισήμως τα νέα καθήκοντά του στις 18 Μαρτίου.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας με μεγάλη πλειοψηφία από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Στην ειδική συνεδρίαση που έγινε στο Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έλαβε έλαβε 931 ψήφους υπέρ σε σύνολο 1.239 «μεγάλων εκλεκτόρων» και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας, στη θέση του Γιοάχιμ Γκάουκ που αποφάσισε να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση είναι ένα ειδικό σώμα που αποτελείται από τα μέλη της Μπούντεσταγκ και τους αντιπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων.

Όταν ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα όλοι οι εκλέκτορες σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Σταϊνμάιερ, εκτός από μερικές δεκάδες μέλη του λαϊκιστικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το κόμμα αυτό δεν έχει βουλευτές στη Μπούντεσταγκ αλλά εκπροσωπείται σε 10 από τα 16 κοινοβούλια των γερμανικών κρατιδίων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο μπορεί να καταλάβει την τρίτη θέση.

Η AfD είχε προτείνει δικό της υποψήφιο για την προεδρία της Γερμμανίας, ο οποίος έλαβε 42 ψήφους. «Τον εμπιστεύομαι ότι θα καθοδηγήσει τη χώρα μας σ' αυτές τις δύσκολες εποχές», είπε για τον Σταϊνμάιερ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά την ψηφοφορία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον νέο ομόλογό του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Μόσχα. Οι Σοσιαλδημοκράτες τηρούν πιο ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία σε σύγκριση με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις